Камера на Живо от Центъра на Разлог

Абитуриент отиде на бала си на кон, препасал чифте пищови и с чета хайдути

В хайдушки одежди, препасал чифте пищови и възседнал расов жребец, абитуриент от НУФИ „Ф.Кутев” в Котел предизвика национален фурор с уникалното си явяване на своя абитуриентски бал. Патриотично настроеният Ивайло Стефанов сподели, че от дълго време обмислял идеята си воден от желанието да бъде наистина оригинален, но в стил автентично и българско.

Да покаже на всички останали, че на балът си облечен в национална носия може да бъдеш истински българин, съобщава kotelnews.com.

Бащата на абитуриента с гордост обясни, че до като други се надпреварват с каква по луксозна и скъпа лимузина да се покажат, кой от кой в по-пищни костюми и рокли, неговият син се явява на балът си на кон, горд в одежди като своите храбри предци. Това е начина да се съхрани и продължи българската традиция и балканджийски дух.

Майката на Ивайло разказа и подробности около организацията на този уникален бал. Ивайло е родом от Павел Баня, закърмен с идеите на патриотизма и любовта към фолклора. Едва на година и седем месеца, той вече е в кукерска носия. Рано се появява и увлечението към гайдата, която го води и като ученик в храма на българският фолклор и съкровищница на националните традиции-националното училище за фолклорни изкуства Филип Кутев, което само след няколко дни ще чества свoят 50 годишен юбилей.





Днес финализирал своята мечта да бъде негов възпитаник със специалност гайда, синът й иска да остави незабравим спомен от своето завършване. Да остави ярка българска диря пример за следващите випуски. Носител на няколко поредни награди и стипендии на министерството на културата, лауреат на не един конкурс и надсвирване, Ивайло прави горди и щастливи не само своите родители, но и големият си род и приятели, които в днешния паметен ден са дошли в града на Раковски облечени в носии за да се превъплътят като четници, предвождани от абитуриента в ролята на хайдутин.

Може да прозвучи нескромно, продължава майката, но това е дете което истински милее за българското. Ако има достатъчно родители като нас, които да подкрепят така своите деца и да ги насърчават в желанието им за опазване на българщината, въпросът ще я имали България никога няма да възниква. Това гарантира, че ще ни има, че българския дух ще бъде вечно жив. За да се случва всичко това неминуем фактор е и фолклорното училище в Котел. Това е школа, която създава истински българи. Пред Вашата камера искам и да благодаря на собствениците на конна база Сливен, които любезно откликнаха на молбата ни и осигуриха този красив жребец за да се осъществи мечтата на Ивайло. Считам, че и те са изключителни родолюбци и патриоти.

Стъпвайки на гранитните павета на площада носещ името „Възраждане” конникът се отправи към самия център където е и паметника на великия син на Котел и България – Георги Раковски. Хилядното множество събрало се по традиция да изпрати абитуриентите, изпадна в емоционален фурор ставайки свидетел на приятната изненада организирана от Ивайло.