Камера на Живо от Центъра на Разлог

Автошествия, блокади и протести по ключови пътища в цялата държава

Протести с автошествия в страната и блокади на ключови пътища. Хората протестират срещу високите цени на горивата, данъците на автомобилите и ниските доходи. На много места има образувани тапи, затруднения в движението и огромни задръствания.

Повече от 500 души и над 100 автомобила на недоволни от високите цени на горивата блокираха главния път за Гърция при Благоевград. Протестиращите искат оставка на правителството. Точно в 13:15 ч. стотици хора се събраха на международното шосе при Полигона на изхода на областния град в посока Кулата. Движението е напълно спряно и в двете посоки. По-рано днес за около 1 час бе блокиран и пътят за Банско. Там жители на Разлог спряха движението в знак на протест срещу поскъпването на водата. Така те подкрепиха и недоволството на хората в Благоевград. Очаква се на главен път Е-79 блокадата да продължи около час.

Да блокират АМ „Тракия“ решиха част от хилядите старозагорски протестиращи. След автошествие по улиците и пешеходен поход, те затвориха пътя Стара Загора-Казанлък. Протестиращите обявиха гражданско неподчинени и за близо половин час бе затворен Околовръстният път. Началото на мирния протест в Стара Загора бе поставено в 11:00 ч. на бул. „Патриарх Евтимий“. Колоната от мотори и автомобили с надути клаксони  премина по старозагорските улици и стигна до паркинга на езерото Загорка. Там към тях се присъединиха още протестиращи. Пешеходното шествие затвори пътя за Казанлък, движението беше спряно, а голяма част от изчакващите автомобили изразиха пълна подкрепа и солидарност с протестиращите. Те стигнаха до моста на околовръстното, където извън регламентираното време за протест, недоволните  старозагорци блокираха околовръстния път. С викове „оставка“, „много сме, силни сме“  част от тях затвориха за около половин час пътя и спонтанно решиха да се отправят и към АМ „Тракия“ с намерение да я блокират. В момента протестиращите са на пътя за магистралата, движението е силно затруднено.

Блокада край Разлог! Хората протестираха срещу високата цена на водата
Разлог се надига за водата си! Граждани се организират за протест срещу високата цена

Над 700 души участваха в протеста срещу високите цени на горивата, на застраховките и данъците и в Сливен. Той е организиран в социалните мрежи. Автомобилите преминаха по всички централни булеварди на града, но до блокиране на движението не се стигна.

Близо 400 автомобила блокираха отсечка от главния път към магистрала „Тракия“ на изхода на Бургас. За разлика от шествието на 27 октомври, сега недоволните от високите и непостоянни цени на горивата бяха двойно повече. С надписи върху колите „Протест“, клаксони и развети трибагреници, недоволните се отправиха на шествие, което точно в 11.00 часа тръгна от паркинга на търговски обект в града.

Над 150 автомобила се включиха в протестно шествие в Габрово и блокираха прохода Шипка. Протестът започна в 12:00 ч. в Габрово пред спортна зала „Орловец“, за кратко бе блокирано ключово кръстовище в града. След това колоната с автомобили премина покрай сградата на Община Габрово и се отправи към прохода Шипка, който в момента е блокиран.

Стотици протестиращи с автомобили блокираха за близо час магистралата край Шумен. Движението бе спряно и в двете ленти. Хората негодуват заради цените на горивата, данъците на колите и искат вдигане на доходите и оставка на правителството.

Над 100 автомобила на протестиращи тръгнаха и от Перник към София, за да участват в националния протест на Жълтите павета, който започва следобед. По-рано протестното шествие блокира за кратко движението при пътен възел Даскалово, който с магистралите „Люлин“ и „Струма“ е основна пътна връзка към София, Югозападна България и Кюстендил. Протестиращите са срещу високите цени на горивата и храните, срещу ниските доходи и искат оставка на правителството.

В София също се провежда протест срещу високите цени на горивата, но има известно объркване, тъй като хора се събират на различни места. Една част от протестиращите се събират до храм-паметника „Александър Невски“, други се събират пред Народното събрание на друг протест заради закона за вероизповеданията. Но основният протест се очаква да бъде при бившия мавзолей на площад „Батенберг“, уточниха организатори на протеста.

Повече от двеста автомобили, таксиметрови коли, мотори и над 400 души се включиха в протестно автошествие и в Търговище. Протестиращите се бяха събрали на паркинг в местността “Борово око” и преди да започнат своето шествие по улиците на града изслушаха химна на България. Пред организаторите заявиха: “Искаме промяна! Правителството трябва да разбере, че народът не може да бъде неговият портфейл. Не можем да търпим постоянното покачване на цените на ток, вода, парно, горива и данъци. До кога ще търпим?!” 20-годишната Катрин, която също се включи в протеста в Търговище, заяви пред присъстващите че иска тук, в България, да ражда и образова децата си, а не да търси препитание в чужбина. И призова всички да отстояваме правата си на български граждани. Всички присъстващи потеглиха на автошествие по улиците на Търговище, като пред кръстовищата, свързващи се с бензиностанциите, за кратко задържаха движението на останалите превозни средства.Стотици автомобили в Пловдив се включиха в протеста срещу скъпите горива и с искания за достоен живот в България. Към автошествието на пловдивчани се включиха и хора от Пазарджик, както и рокерските клубове в града под тепетата и майките на деца с увреждания. С надути клаксони и развявайки трибагреници, колоната от автомобили малко преди обед потегли от бул. „България“ и се насочи към центъра на града, като за минути централните булеварди бяха блокирани и движението беше затруднено. Исканията на протестиращите са  минималната заплата от 2019-та година да стане 750 лв., а минималната пенсия – 350 лв. Стартовата заплата на лекар да е 2000 лв., а за медицинските сестри – 1200 лв.

Повече от 100 леки автомобила се включиха в Плевен в националния протест, който беше организиран. Протестиращите се събраха в пространството пред голям хипермаркет край Плевен, след което преминаха по централните улици на града. Към протеста срещу високите цени на горивата, някои от участниците добавиха още искания: „Протестираме срещу високите цени на горивата, срещу увеличаването на Гражданската отговорност, повишаването на данъците на колите и срещу всички високи цени въобще. Плевен е беден град общо взето и има голяма безработица. Просто не издържаме повече“, каза участничка в протеста.

Около 200 автомобила са подредени в село Ябълково за начало на протеста в Кюстендил. Автошествието ще премине през главната улица в Кюстендил. След това протестиращите планират да се съберат на пл. „Велбъжд“.

Източник dariknews.bg