Камера на Живо от Центъра на Разлог

Адвокати с апел към премиера: Горанов да се извини!

262-ма адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати поискаха премиерът Бойко Борисов да задължи финансовия министър да се извини за думата „маргинали“, която използва на пресконференция при обявяване на икономическите мерки за справяне с кризата от коронавируса.

Във вторник Владислав Горанов обяви в прав текст: „Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях“.

Именно заради тези думи адвокатите искат извинение от финансовия министър, а отделно от това настояват да бъдат включени в списъка на тези, които ще се възползват от мерките за запазване на заетостта по време на извънредното положение.

„Обръщаме се към Вас, не като „маргинали“, а като представители на конституционно уредена професия за защита на правата и законните интереси на българските граждани. Ние се обръщаме към Вас, като част от „Фейсбук общността на българските адвокати“ /ФОБА/, където членуват 2600 адвокати“, пишат адвокатите до премиера Бойко Борисов.


Те посочват, че се обръщат и „от името на хилядите наши клиенти и приятели, упражняващи свободни професии или занаятчийска дейност по регистрация (журналисти, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти, дейци на науката, културата и образованието, икономисти, инженери, консултанти, архитекти, одитори, експерт – счетоводители и други физически лица, упражняващи свободна професия, които плащат патентен данък и не са еднолични търговци, собственици или съсобственици на капитала в търговски дружества или регистрирани земеделски стопани или тютюнопроизводител, както и хиляди други граждани полагащи труд без трудово правоотношение и месечно възнаграждение)“.

Според адвокатите, всички тези хора формират повече от 10 – 15 % от брутния национален продукт на страната. „Всички гореизброени имаме основание да се считаме засегнати от думите на финансовия министър Горанов, изречени по време на пресконференцията на 22.03.2020 г. под мотото „Да не изстерясваме, за маргиналите няма какво да се направи“, където същият непремерено си позволи да обиди достойни български граждани, по повод това че формираме приходи в републиканския бюджет“, пишат те. Адвокатите посочват, че също имат право и основание да претендират държавата да помисли и за тях в ситуацията на извънредно положение, като не ги изключва от мерките за подпомагане и защита. „И също да ни даде възможност за отсрочване на данъчни и осигурителни вноски, продължаване на срокове за подаване на декларации и данни за намаляване данъчните и осигурителни задължения“, добавят те.

„Не си струва да искаме оставката на човек, който живее в чуждо жилище, без да плаща наем, и в същото време укорява внасящите стотици хиляди лева в бюджета, но настояваме Вие, г-н Борисов, като премиер и негов ръководител в Министерския съвет и Вие, г-жо Караянчева, като председател на парламента, да задължите министър Горанов да се извини за непремерените си и нагли приказки, както и да бъдат предприети в спешен порядък действия по допълване на мерките, които са предвидени и се провеждат по повод извънредното положение в страната, като те включат и категориите, в които ние попадаме като задължени към бюджета лица, а най-недопустимо и крайно несъстоятелно сме наречени „маргинали““, пишат адвокатите.

Източник: fakti.bg