Камера на Живо от Центъра на Разлог

Адвокат обжалва решението на кабинета за парк ”Пирин”

Адвокат обжалва решението на правителството, с което се променя плана за управление на Национален парк „Пирин“.

Жалбата не спира изпълнението на нормативния акт, но изисква започването на дело от Върховния административен съд, съобщи БНТ.

Адвокат Асен Карагьозов внася жалбата като частно лице, а не от името на свои клиенти. Той изтъква, че го прави изключително в защита на природата, а не защото гони някакви други интереси. Аргументите му са четири.

Първо той твърди, че след като плана за управление на Пирин се приема след въвеждане на екооценка, такава трябва да бъде направена и при съществени промени, каквото според него е последното решение на Министерския съвет.

Второ – адвокат Карагьозов смята, че опазването на защитените територии би трябвало да е цел номер 1, а след това да са всички останали действия, които ще се извършват на територията на Национален парк „Пирин“.

Третият довод е, че България е приела пред ЮНЕСКО ангажимент да извършва екооценка при всички съществени промени, които се правят на територията на парка.
А четвъртият аргумент е, че така се нарушaват международни принципи, които изискват извършването на екооценка.

От Министерството на околната среда и водите не коментират обжалването с мотива, че то е срещу решение на целия МС и той би трябвало да излезе с позиция. От МС вчера заявиха, че с решението, което са взели, единствената промяна, която ще бъде извършена на територията на парк „Пирин“, е изграждането на втори лифт на Банско.

Източник fakti.bg