Камера на Живо от Центъра на Разлог

Ад на „Кулата“ заради деца, сърби, украинци и молдовци

Изключително интензивен е трафикът на леки автомобили и автобуси за излизане от страната през ГКПП „Кулата-Промахон“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Поради многобройния поток от леки автомобили, чиято колона излиза извън зоната за контрол на ГКПП „Кулата“, е предприета допълнителна организация на работа – леките автомобили се обработват на три трасета, автобусите и товарните автомобили на по едно трасе, което е и максималният капацитет на ГКПП-Промахон. На изход граничните проверки се извършват от максимален брой служители (б.р. 8 служители, в това число и началник смяна) при налични четири работни станции.

В голяма част от леките автомобили и автобусите пътуват малолетни и непълнолетни български граждани-непридружавани от родители, чиято обработка е по-забавена поради проверката на декларациите-съгласия от отсъстващите родители и задължителната им проверка в системата за граничен контрол.

Немалка част от пътникопотока са и граждани на трети страни – основно Сърбия, Молдова и Украйна, които се обработват задължително и от гръцките полицаи. Това също довежда до периодично задръстване на трасетата от леки автомобили, чакащи да получат документите си от гръцка страна.
При периодичното изчистване на движението на автобусите, незабавно на четвърта лента започва и пропускането на леки автомобили. Граничните проверки се извършват максимално бързо и на изход се пропускат средно около 10 автомобила за минута. ГД „Гранична полиция“ препоръчва на шофьорите да ползват и алтернативния граничен пункт с Гърция през ГКПП-Илинден.

Източник standartnews.com