Камера на Живо от Центъра на Разлог

Ако ви е трудно да го направите, прочетете това! Как да се извиня и да поискам прошка?

На всеки се случва да сбърка, а след това да не може да намери сили в себе си да се извини. Така конфликтът само се задълбочава и отношенията с човека, когото сте засегнали или обидили, се влошават още повече. А ако той ви е близък, това ви кара да се чувствате много зле и се чудите как да се извините, след като вече е минало време.

Със сигурност човекът, когото сте обидили по някакъв начин, се опитва да избягва контакта с вас, а и вие може би правите същото. Затова най-трудна е първата крачка към извинението. За да успеете да се извините и да получите прошка, първо трябва да се видите очи в очи с човека.

Може би той очаква вашето извинение, за да може отношенията ви да са отново такива, каквито са били преди конфликта, който ви е отдалечил един от друг. Не се колебайте да потърсите този човек по телефона, но не му се извинявайте, докато говорите, защото може да е много ядосан и да ви затвори, с което да сложи край на опитите ви за сдобряване.

Опитайте се да го намерите там, където прекарва част от времето си. Ако трябва, изчакайте, докато се появи пред дома си или пред любимото си заведение. Опитайте се да стигнете до него с помощта на ваши общи приятели. Не се учудвайте, ако първоначалната реакция на човека е да ви отбягва и да не ви дава шанс да се извините, защото може би много силно сте го наранили.

Когато се видите, дръжте се мило и се усмихвайте. Попитайте го нещо, което със сигурност знаете, че го интересува, и дори да ви се сърди, той няма да устои на изкушението и ще ви каже няколко думи.
Ако например нараненият от вас човек има котка, попитайте го нещо за нея и той няма как да не ви отговори поне с две-три думи.

Друг вариант е да му поискате съвет в област, в която е компетентен.

След като общите разговори приключат, се усмихнете, погледнете го в очите и кажете, че съжалявате много за това, което сте направили. Не се задълбочавайте, не се опитвайте да разяснявате причините или самия проблем, който е довел до конфликта.

Наблегнете на това колко зле се чувствате от самия факт, че сте наранили човек, който ви е скъп, и колко ви измъчва това. Ако чувствата между вас са силни, независимо дали са приятелски, любовни или дори не сте си много близки, човекът ще намери сили в себе си да ви прости. А ако не го направи, може да опитате поне още веднъж, преди да се откажете напълно.

Източник ezine.bg