Камера на Живо от Центъра на Разлог

АПИ „ремонтирала“ 4 км от АМ „Марица“ с 51 млн. лева

„Агенция пътна инфраструктура” (АПИ) организирала нагласен конкурс за обществена поръчка за отводняване на почвата на АМ „Марица” в полза на „Пътища Пловдив”, които получили 51 млн. лв. за ремонт на едва 4 км от участъка. Това стана ясно от изявление на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова пред bTV.

Вчера прокурори, следователи от Специализираното звено „Антикорупция” и агенти от ДАНС влязоха в АПИ заради постъпил сигнал от „ОЛАФ” за финансова злоупотреба с 51 млн. лв.

Проверката на сигнала е започнала още през юни 2016 г., като на 17 септември е стартирало и разследването.

„Установили сме категорично, дори с гласни и писмени доказателства, че шефът на АПИ е поканил на среща и са пристигнали представители на „Пътища Пловдив”. Те са казали, че поръчката ще им струва 50 млн. лв. Шефът е възложил да изготвят нужната документация така, че да спечелят поръчката. И те са я спечелили”, поясни Арнаудова.
По това време шеф на агенцията е бил Лазар Лазаров, който напуснал АПИ малко преди да започне разследването.

Румяна Арнаудова посочи още, че обществената поръчка за изграждане на лот 1 от АМ „Марица” е спечелена от италианска фирма, която е трябвало да изгради трасето от 31 км. за общо 133 млн. лв. За 4-те километра са платени допълнително тези 51 млн. лв.

„Друго важно – дейностите по изграждане на самата магистрала също са извършвани от „Пътища Пловдив”, въпреки че италианската компания е спечелила”, поясни още Арнаудова. По думите ѝ италианският изпълнител е използвал хора и техника от регионалната агенция.

Фирма е трябвало да следи и да упражнява контрол на дейностите, като тя е била една и съща както за АПИ, така и за „Пътища Пловдив”.

„Предстои да предприемем действия по привличане като обвиняеми на виновните лица”, поясни Арнаудова.

Източник fakti.bg