Камера на Живо от Центъра на Разлог

Арнаудова: Кметовете ще имат лична армия с частна охрана

Остри критики и притеснения от закона за частната охрана изказа говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова, след като вчера и Сотир Цацаров, и президентът Румен Радев сезираха поотделно Конституционния съд за противоконституционност на разпоредби в закона.

Основното притеснение е, че кметовете на практика ще могат да създават своя собствена армия. Според двамата охраната на населените места трябва да остане задължение на МВР.

„Действително, това ще бъде една, образно казано, армия под ръководството на кмета на общината“, заяви Арнаудова по бТВ. Тя посочи, че в закона не е упоменато кому се падат повечето правомощия – на МВР или на частните охранители. Разрешаването на кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охрана на цели урбанизирани територии „може да доведе до разпад на държавността“, категорична е тя.
Атакуваните от Цацаров разпоредби „категорично противоречат на принципите на правовата държава. Те са противоконституционни и защото с отнемането на правомощия от държавата и възлагането им на частни субекти, е налице опасност и за националната сигурност, и за нарушаване на правата на всички български граждани“, каза Арнаудова.

Източник marica.bg