Камера на Живо от Центъра на Разлог

Археолози откриха древна статуя на сфинкс в Египет

Древна статуя сфинкс – създание с тяло на лъв и човешка глава – бе намерена в южния египетски град Асуан.

На нея се натъкнали местни археолози, които работят по проект за намаляване на нивото на подпочвените води в храма Ком Омбо, съобщи Министерството на антиките в Египет. Съобщението за любопитната находка бе публикувано в официалната страница на ведомството във Facebook.

Статуята най-вероятно принадлежи към периода на управлението на Птолемеите, тъй като е открита в югоизточната част на храма „Ком Омбо“. Именно на това място преди два месеца бяха открити двата барелефа на Птолемей V, изказа предположенията си генералният секретар на Върховния съвет по антиките Мустафа Уазири.

Династията на Птолемеите управлява Египет в продължение на около 300 години – от около 320 г. пр. н. е. до около 30 г. пр. н. е. Самият Птолемей V е бил владетел в периода 205 пр.н.е. – 180 пр.н.е.

При основата на пиедестала статуята е с широчина 28 сантиметра. Главата на сфинкса е украсена с изображение на богинята — кобра Уаджит и в допълнение на брадичката е поставена характерната фараонска брада.Археолозите ще проведат допълнителни проучвания, за да разберат още подробности за находката, съобщава ръководителят на организацията Aswan Antiquities („Асуански антики“) Абдел Монейм Саид.

Той посочва, че откритите по-рано находки вече са били подробно изучени и датират от времето, когато страната е била управлявана от Птолемей V. Те са издялани от пясъчник, украсени с йероглифни и демотични надписи. След откриването им са прехвърлени в Националния музей на египетската цивилизация в историческия град Фустат, в старата част на Кайро.

Египетските власти се надяват, че подобни открития ще стимулират туризма в страната, който бе засегнат от политическите сътресения след въстанието през 2011 г.

Източник fakti.bg