Камера на Живо от Центъра на Разлог

Астрономическата зима започна в 12:44 днес

Астрономическата зима започва у нас в 12 часа и 44 минути на 21 декември, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и есента. Астрономично тя започва със зимното слънцестоене – около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни – в Южното полукълбо. Зимата завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното полукълбо.

От днес денят започва бавно да расте, каза по БНР преподавателят по астрофизика в СУ „Св. Климент Охридски“ Владимир Божилов.

„Продължителността на деня на 21 декември е 9 часа, 2 минути и около 17 секунди, което означава, че в северното полукълбо е най-дългата нощ и обратното – в южното полукълбо е най-дългият ден. Ако се намирате на Северния или Южния полюс, ще имате 24 часа ден или нощ“, обясни Божилов.През зимата дните са най-къси, а тяхната продължителност зависи от географската ширина. През зимния сезон се измерват най-ниските температури, а в районите, по-отдалечени от екватора, през зимата има и значителни снеговалежи.

Днес и през следващите дни времето у нас ще бъде с близки до обичайните за декември температури, но почти без валежи. В по-голямата част на страната Коледа ще бъде безснежна.В планините по празниците времето ще бъде подходящо за зимен туризъм, с температури малко под нулата през деня и предимно сухо и тихо време.