Камера на Живо от Центъра на Разлог

Атентат в Ню Йорк! Мъж прегази 8 души в Манхатън (видео)

Терорът отново удари Ню Йорк – в момент, когато градът се готвеше да празнува Хелоуин. 8 души загинаха, а20 са ранени, след като мъж с бял пикап се врязал във велосипедисти и пешеходци, а след това ударилучилищен автобус. Шофьорът крещял „Аллах е велик”. След като спрял,атентаторът излязъл и размахалпистолети, които се оказали фалшиви. Полицаи простреляли мъжа и го арестували. Той е 29-годишен гражданин на Узбекистан. В Съединените щати е от 7 години. Последно е живял във Флорида.

„Това, което знаем до този момент, е, че това е терористичен акт. Акт на страхлив тероризъм, а целта са били невинни хора. Знаем, че целта е била да сломят нашия дух. Но ние също знаем, че нюйоркачани са силни. Нашият дух никога няма да бъде сломен от действия, които целят да ни сплашат“, каза Бил Де Блазио, кмет на Ню Йорк.

Атаката станала недалеч от Мемориала на жертвите от атентата през 2001 година. Все още никой не е поел отговорност за нападението. В пикапа е открита бележка, която свързва атаката с „Ислямска държава“.
Шестима души са загинали на място, а двама са починали по-късно в болница. Сред жертвите има 5-ма аржентинци. Сред загиналите е и белгийка.

Американският президент нарече нападателя „много болен и ненормален човек“. Веднага след атаката Тръмп заповяда да се засили граничния контрол в страната.

„Да бъдеш политически коректен е добре, но не и за това!“, написа в Туитър американският президент.

През последните няколко години, особено в Европа, терористичните атаки с превозни средства зачестиха, защото са лесни. Според терористите това е един от най-добрите начини да се атакува врага. Те призовават своите поддръжници по цял свят да наемат камиони и да използват този подход, за да всяват ужас.

Телефони за българите в САЩ: Вашингтон: +1 202-387-5770

Източник E79 News