Камера на Живо от Центъра на Разлог

А дано: 8 лева за чадър и шезлонг в големите курорти

До 8 лв. ще струват догодина чадър и шезлонг в голям курорт у нас. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, след като в сряда правителството прие промени в Закона за Черноморското крайбрежие.

Те позволят поевтиняването на сянката, като това ще стане с методики за определяне на пределни цени за всяка група плажове. Според закона категоризацията на местата за плажуване е 4 типа.

В първата група са морски плажове в урбанизирани територии, във втора – тези в ненаселени места, но в близост до туристически дестинация.

В третата са ивиците, които са в неурбанизирани територии и са далеч от курорти, и в четвъртата са плажовете с ограничено ползване.

Така базовата цена ще е 2 лв. на чадър и 2 на шезлонг за плажове до населено място с население до 10 000 души. 3 лв. е за ивица с над 10 000 души, а общо 8 лв. е базовата цена за чадър и шезлонг за националните курорти. Кандидатите за концесия няма как да се откажат от тези цени, тъй като те са залегнали в офертата, с която ще кандидатстват в конкурса, каза министър Ангелкова.

При отдаване на плаж на концесия вероятността предложените цени да бъдат над базовите е 10%, са изчислили експертите на Ангелкова. Това ще е възможно само ако има един участник в конкурса.

За населените плажове имало голям наплив, една фирма би могла да кандидатства само за малките и непосещаваните плажове.

Източник trafficnews.bg