Камера на Живо от Центъра на Разлог

Бабите от Добърско направиха феруглица, бачевци спретнаха мътеница на тридневно туристическо културно изложение в Благоевград

Празникът на обичаите, в Благоевград, по трансграничен проект между България и Македония продължава. Събитието днес беше белязано от представянето на Добърските баби и участници от Бачево.

Снимка Архив

Бабите от разложкото село. Добърско представиха етап от предсватбените приготовления на местна сватба – изготвянето на „феруглица“. Така се нарича приготвянето на сватбеното знаме. Прави се от девойките, като бяла или червена кърпа (или и бяла и червена заедно), се закачват на обикновен прът, накичен на върха с цвете, с ябълка или обикновен кромид. В цветята се слагат билки и червени конци против уроки. В Родопско приготвянето на знамето е ставало най – тържествено. С песни се отивало в гората за цветя и намирането на подходящ прът. Дървото се отсичало наведнъж „за да не повтарят младоженците“. В основата му слагали хляб, кукла, орехи и заливали с вино.

Такива знамена се правели домовете – на младоженеца и невестата, като след венчавката се съединявали.

Представителки на разложкото село Бачево демонстрираха на публиката как се „бие мътеница“. Мътеницата представлява млечна напитка, подобна на айряна, която се получава при процеса на домашно извличане на масло от полу-ферментирало мляко. Освен в България мътеница се прави и в много западни страни.

Изложението продължава и утре,като в него освен българи, участие ще вземат и македонските членове на организацията.
Сдружение „Международни инициативи за сътрудничество-Разлог организира тридневно туристическо културно изложение.  То се провежда в рамките на проект „Междурегионален туризъм чрез култура“ от Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония. Сдружение „МИС“ е водещ партньор по проекта и изпълнява дейностите съвместно с партньорска организация от Македония. Идеята е да се обединят 2 региона – от българска страна общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда, и от Македония – общините Виница, Кочани, Щип и Пробищип. Общини, които имат огромен потенциал за развитие на алтернативния туризъм.