Камера на Живо от Центъра на Разлог

Банско бе участник в българо-румънски форум в Букурещ

През изминалата седмица в гр. Букурещ, Румъния, се проведе Българо-румънски форум на тема „Дълга ваканция или кратки пътувания – добре дошли в България през цялата година“. Събитието се организира от Министерството на туризма със съдействието на Посолството на България в Румъния и почетното консулство на страната ни в Плоещ. Форумът беше открит от заместник-министъра на туризма на България г-жа Ирена Георгиева и държавния секретар в румънското туристическо министерство Кристина Тартяца.

В своята презентация на България пред румънските представители, г-жа Георгиева отбеляза значимостта на Банско като един от най-добрите ски курорти не само в България, но и в Източна Европа. Заместник-министъра подчерта потенциала на курорта за краткосрочни пътувания за уикендите или празниците.

Пред румънските партньори бяха изтъкнати и другите популярни видове туризъм, с които държавата ни е известна – морски, балнео и СПА, културен и еко.   В рамките на форума стана ясно, че през 2016 г. посещенията на румънски туристи в България са близо 1,1 млн., като се отчита ръст от 11.2% спрямо предходната година.

В двустранната среща участваха повече от 100 хотелиери и туристически агенции, които дискутираха въпроси, свързани с възможностите за развитие на кратки пътувания като city breaks и дълъг уикенд. Друга тема, която бе засегната бе предлагането на по-атрактивни и разнообразни туроператорски пакети за туристи от двете страни.
Община Банско присъства с рекламна площ, на която по време на проведените B2B срещи, румънските туроператори и турагенти бяха запознати с туристическите атракции на района, възможностите за настаняване от 5-звездни хотели до уютни фамилни хотели и къщи за гости, както и природните дадености.

Източник E79 News