Камера на Живо от Центъра на Разлог

Банско готви минисветовно по сноуборд

snowboard2В малко световно първенство по сноуборд ще се превърнат стартовете от Световната купа от 3 до 5 февруари в Банско.

Стартовете в Банско ще са 3 – два в паралелните дисциплини и един по спийдбордеркрос. С организацията на стартовете Банско става единственият в света, който този сезон ще е домакин през един уикенд на 3 старта в сноуборда в различни дисциплини, а с това за първи път един зимен център ще приеме толкова много състезатели – над 200 сноубордисти от световния елит ще вземат участие в Банско.

България ще е домакин за първи път на стартове от Световната купа по сноуборд. Подробности около стартовете представиха на пресконференция вчера ръководството на БФ Ски, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и двамата най-успешни български състезатели в сноуборда – Сани Жекова и Радо Янков.

„През следващата 2017 г. е нормално да обърнем по-голямо внимание на зимните спортове, защото тя е предолимпийска година за тях. От представянето на най-добрите ни спортисти в зимните спортове през предстоящия сезон зависи участието им на Зимните олимпийски игри през 2018 г.“, каза министър Красен Кралев.

Той изрази увереност, че Сани Жекова и Радо Янков ще покажат най-доброто, на което са способни както на стартовете в Банско, така и през целия сезон. Министърът изрази своята увереност, че организацията на стартовете в Банско ще бъде на високо ниво и пожела успешен сезон на всичките ни състезатели в зимните спортове – ски алпийски дисциплини, ски бягане и ски скокове.

„Много съм щастлива, че една моя много смела детска мечта се осъществи. Сигурна съм, че световната купа в Банско ще бъде едно страхотно състезание и ще стане празник за всички Българи. Аз се надявам до тогава да успеем да се съхраним здрави, за да може да се представим по максимално достоен начин и да зарадваме българския народ и нашите фенове, и приятели. Относно физическото ми състояние в момента мога да кажа, че след тежките травми от края на миналия сезон и работата на моя екип вече съм възстановена почти на 100%. Подготовката ми върви по план и чакам с нетърпение първите стартове за Световната купа в средата на месеца в Австрия“, каза Сани Жекова

Радо Янков и председателят на БФ Ски Цеко Минев благодариха на Министерството на младежта и спорта и министър Кралев за създадената през тази година Програма за развитие на сноуборда, която се финансира с 50 000 лв. По нея в четирите най-големи зимни центрове се финансират допълнително треньори по сноуборд, които обучават деца.

„Благодарение на програмата, в моя град, в моя клуб има много нови деца, които се обучават“, каза носителят на Световната купа по сноуборд.

Източник E79 News