Камера на Живо от Центъра на Разлог

Банско – елитният курорт с най-ниски цени

Банско през зимата


От ски курортите у нас, Банско безспорно е №1. Показателен е изминалият сезон 2017-2018. Половината от всички ски туристи в страната са избрали Банско, а броят им през сезона е нараснал със 17 процента спрямо предната зима. Това сочат данни на Института за анализи туризма.

Популярността на Банско обаче далеч надхвърля пределите на България се простира по цял свят. Голяма част от туристите тук са чужденци – англичани, немци, австрийци, руснаци, израелци, дори австралийци, чието пътуване е близо денонощие със самолет. Безспорно, за това допринасят световните състезания, които се провеждат в Банско и го популяризират по цял свят.

Съвсем пресен пример е Световната сноуборд купа през януари 2018. След провеждането й в Банско дошли запитвания от спортни отбори в Катар.А световните първенства тук вече са традиция, която продължава. Досега за световна купа в алпийските ски са проведени 5 старта както и два /в последователни години – 2017 и 2018/ за сноуборд купата.

През февруари 2019-а пък в Банско ще има 3 старта при мъжете за световната ски купа. През януари 2020-а тук ще се състезава женският елит. През 2021-а следват мъжка световна купа и Световно в алпийските ски за състезатели до 20 г. Това световно признание е показателно не само за ски условията в курорта.

Одобряването за домакинство става след проверка на инфраструктурата, хранене, удобства и комфорт на престоя, услуги и обслужване, като например в Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс 5 звезди със супермодерния му СПА център и т.н.

Казаното до тук не значи, че Банско е курорт за елита на зимните спортове.
Напротив, това е курорт, насочен към семейните почивки – цените в Банско са най-ниските в Европа. Това от години сочат различни проучвания, като в края на 2017-а The Telegraph посочи Банско като най-изгоден в Европа за семейна ваканция. За Mirror пък Банско е на 7-о място в света като подходящ за семейна почивка на ски.

Какви зимни атракции предлага Банско

Зимната ваканция в Банско дава възможност за разнообразни приключения, емоции, адреналин. Сезонът стартира към средата на декември и продължава до април, тъй като планина Пирин е от алпийски тип, а и трасетата са обезпечени с машини за сняг.

Пистите на ски комплекса са 75 километра с преплитане на трасета с различна трудност и са подходящи и за майстори на ските и сноуборда, и за средно напреднали, и за неумели. Не е необходимо туристите да идват в курорта с оборудване, в ски комплекса се предлага пълна екипировка под наем. Има многобройни училища за начинаещите – и за възрастни, и за деца, и индивидуално, и по групи.

Обучението е с различни варианти – почасово, за половин или за цял ден, или за или избран от туристите брой дни. Лифтовете са 9. Единият е кабинков с 8 места в гондолите, останалите са седалкови с по 6 и 4 места, на разположение са и влекове. „Пътешествието“ с лифтовете само по себе си е атракция, защото е сред величави, незабравимо красиви гледки. Кабинковият лифт например, който е 6 километра и 233 метра, се пътува 25 минути, като преодоляваната денивелация е 597 м. от началната станция в Банско до Бъндеришка поляна.

Освен приключенията по пистите, се предлагат и разходки с моторни шейни по разнообразни маршрути из планината, друга атракция е ледената пързалка. Има също така и половинчасови полети от връх Тодорка с параглайдинг. Изживяването е като при парапланеризма, но тук приземяването е със ски върху снега.

Предлаганите зимни преходи са с различна трудност и времетраене: 4 часа, 5,30 часа, 6,30 и т.н до 9 часа из снежната планина. Те вдъхновяват с приказните гледки на долини, върхове, ридове, седловини, замайващи пропасти, вековни гори, езера.