Камера на Живо от Центъра на Разлог

Банско почете паметта на Паисий Хилендарски

banskopaisiy2С тържествено възпоменание, предхождано от Свето богослужение в църквата „Св. Троица”, Банско почете паметта на Свети Паисий Хилендарски и неговото велико възрожденско дело.

Пред паметника му, изграден през 1977 г., квинтет към църковен храм „Св. Георги” – София с диригент Иван Праматаров изпълниха църковни песнопения в негова памет. Директорът на Музеен комплекс – Банско, Светла Барякова разказа повече за житейския път и делото на великия българин, а кметът на общината – Георги Икономов поздрави всички присъстващи с думите:

„България почита светеца, но често върху тази всенародна любов се хвърлят сенки, една от които е спорът за родното му място. Една напълно измислена полемика! И днес, в този свят ден, аз искам високо да заявя пред всички – светиня му е банскалия, не само заради неопровержимите писмени доказателства! Те са факт, но има и нещо други, нещо важно и вдъхновяващо, и то е, че ние, хората родени на тази земя „чувстваме” Паисий. Неговият дух неотменно присъства в нашия бит, в нашия живот и в нашата уникалност като възрожденски град. Затова с толкова любов и признателност сме събрани тук, за да чуем неговото Атонско послание за род, език, вяра и свобода! Уважаеми дами и господа, ако сме истински родолюбци, ако наистина обичаме Банско, ние трябва да се научим да гледаме на настоящето през очите на Паисий, великия наш съгражданин. И ако се опитаме да съизмерим делата си с неговата вяра, то препятствията, които срещаме по пътя си напред, няма да изглеждат толкова непреодолими, а мечтите ни ще стават все по-постижими”.

Заедно с председателя на Общинския съвет Владимир Колчагов, градоначалникът положи венец пред мраморната статуя на големия банскалия.

Общински съветници, представители на обществеността и администрацията, учители и ученици, граждани, присъстваха на церемонията и сведоха глави в знак на почит.

Източник E79 News