Камера на Живо от Центъра на Разлог

Банско празнува с концерт 24 май

24maibanskoПо случай най-българския празник, 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Банско се състоя празничен концерт „Напред, науката е слънце“. Той бе организиран от община Банско и Читалище „Никола Вапцаров“.

Тържественото честване  започна с химна „Върви, народе възродени“ и изнасяне на знамената на учебните заведения. В него взеха участие самодейни състави към читалището и ученици от всички училища в града.

Кметът Георги Икономов  поздрави дейците на българското образование, култура и просвета, както и всички жители на Банско.
„Днес празнуваме най-светлия празник на духовността, писмеността и просветата. 24 май не е просто поредния официален празник, а денят, в който всички българи се прекланяме пред славата на българското слово и отдаваме почит и уважение пред духовния си елит.

Прекланям се пред усилията на всички учители, просветни и културни дейци. Бъдете здрави и продължавайте да следвате заветите на братята Кирил и Методий.

Скъпи деца,  обичайте, ценете и пазете родния български език. Той е езикът на вашите майки и деди“, каза в обръщението си към гражданите Икономов.

Традиционно, градоначалникът връчи грамоти за заслуги в образованието и културата на изявени ученици, учители и културни дейци.

В знак на признателност, всички учители, просветни и културни дейци от Общината бяха поканени на коктейл, организиран от общинското ръководство.

Източник E79 News