Камера на Живо от Центъра на Разлог

Банско празнува 104 години от Освобождението си

banskopraznik162В предисторията на тези събития горят върховните страдания и усилия на народа ни да отхвърли онова опасно по своите последици духовно и политическо робство, което би могло да затрие  българската нация. И сега, когато всичко това е история и отдавна отшумяло, Банско заслужено отдава почит и уважение към мъжествения подвиг на хилядите знайни и незнайни герои.

Денят на Банско започна с тържествена литургия, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим, дошъл специално в курортния град за честванията. Непосредствено след това, обществеността в Банско се поклони пред паметта на загиналите по време на освободителните действия, с полагане на венци  и цветя пред паметника „Банско помни героите”. В своето обръщение към присъстващите кметът Георги Икономов каза:

„Скъпи съграждани, отново е пети октомври  – Денят на свободно Банско. И тази година ние почитаме  онези наши съграждани, който прегърнаха своята съкровена мечта да видят земята си свободна и победиха! Нека в този ден отново си припомним огнените думи на Яворов за нашата свобода – „пазете я много, братя”.  Не позволявайте в сърцата ви да се всели коравосърдечието и безразличието. Помнете онези, които толкова силно я желаеха и умряха за нея.  Нека отново на този ден покажем, че родолюбието е онази здрава основа, върху която надграждаме с усилия и воля днешния ден на нашия град, който ще пребъде”.

Празникът продължи със станалото традиционно и любимо за децата състезание – „Детето риболовец без дрога”. Близо 200 участника опитаха своята слука, като на най-добрите сред тях бяха връчени грамоти лично от градоначалника.

В 18 часа, площад „Никола Вапцаров” ще посрещне пиринския славей Райна, която в компанията на местните танцови състави „Пиринско настроение” и „Бански фукли”, ще забавлява жителите и гостите на града до тъмните часове.