Камера на Живо от Центъра на Разлог

Банско – уникален СПА релакс и лечение

Универсалният курорт

Банско е универсален курорт в подножието на планината Пирин. Тук може да се избере почивка и през зимата, и през лятото, като всеки намира това, което търси.

Любителите на адреналина могат да карат ски и сноуборд през зимата, да правят атрактивни турове с моторни шейни, да летят с параглайдинг.

През лятото се предлага скално катерене, рафтинг, каякинг, каньонинг. Бъги и ATV обиколките могат да са с ниска, средна и висока трудност, има и възможност за нощни панорамни турове, а също и за емоционален лов и риболов в изключително красиви местности.

За природолюбителите пък са преходите сред върхове, бездни, вековни гори, пещери, езера, водопади. Тези, които не търсят екстремни изживявания, а спокойна почивка според навиците си, могат да изкарат ваканцията в отличната хотелска база с интернет, телевизия, напълно оборудвани кухненски боксове и луксозни бани, които са снабдени даже с алармена система за SOS.

При желание могат да разтоварват със СПА, голф, тенис на корт, футбол, излети и пикници с фолклорни програми, в които са включени и развлекателни театрални етюди.

Особено интересни са посещенията на културните паметници в Банско и околностите, които са близо 150 – от времето на траките, през средновековието до Възраждането. Храната също цяло пътешествие – от уникалната банска кулинария, през българската национална кухня до балканска, средиземноморска, италианска, швейцарска, френска, арменска, руска и т.н.

СПА услуги като в Холивуд

СПА услугите са задължителен елемент в международно известните курорти като Банско. Тук идват туристи от най-различни точки по света – Европа, Азия, Австралия, САЩ, Канада.

Затова СПА услугите в Банско неизменно следват световните тенденции. В Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс 5 звезди например, освен класическите терапии е  въведена и най-модерна апаратура със СПА процедури, особено актуални в Холивуд.

Много популярна в курорта е уникалната солна стая, изградена от хималайска сол за халотерапия. При нагряването солта излъчва аерозоли с антисептичен и пречистващ носа и синусите ефект. Благотворното въздействие върху дихателната система за по-малко от час се равнява на разходка с продължителност 4 часа в борова гора.

 

За гостите на Банско има редица предложения за безплатен фитнес, джакузи, сауни, парни бани и т.н. Освен че имат успокояващия антистрес ефект, тези процедури подобряват кръвообръщението, заздравяват сърцето, пречистват дихателната система, спомагат за хормоналния баланс, усилването на различни групи мускули, повдигане на тонуса. Специален акцент са процедурите за намаляване на целулита и почистване на кожата, за да се възстанови, да е гладка и еластична.

Минералните извори

Районът на Банско отдавна е известен с минералните си извори, въз основа на които са разработени съвременни балнеокомплекси.

Само на 6 километра – в Добринище, изворите са 16, като температурата им е от 30 до 43 градуса. В село Баня пък, което е на 5 километра от Банско, изворите са повече от 70, а водата им е с температура 45-55-70 градуса. Има закрити и открити басейни, както и специализирани бани.

Лечебните свойства на минералните води в региона са били познати на хората още в древността. Археологичните разкопки са разкрили поредица селища, които са се създали в далечното минало около изворите. Открита е и римска баня, в която са използвани лечебни води от изворите, и върху която има турски градеж отново за баня.

Лечебните води в района на Банско са полезни срещу многобройни заболявания – кожни, гинекологични, ставни, костни, на дихателните пътища, на стомаха, червата, мускули и сухожилия, неврологични, полови болести, травми от инциденти и др. Лечението се прилага по три начина според заболяването – чрез пиене на водата, инхалации и бани. Някои от водите имат и силно противовъзпалително и антиоксидантно действие. Терапиите могат да се прилагат целогодишно, което в комбинация с благоприятния климат въздейства за цялостно подобрение на организма.