Камера на Живо от Центъра на Разлог

БДЖ разпродава товарните вагони на теснолинейката

На търг с тайно наддаване БДЖ ще се опитат да се отърват от всички 342 товарни вагона по теснолинейката Септември – Добринище на 29 ноември 2018 г. срещу скандално ниски цени от 2315 до 3806 лв. за вагон, много от които са в добро състояние. Това става ясно от качено обявление в сайта на държавния железопътен превозвач.

Граждани, бивши и настоящи служители коментират разпалено, че ако се намери купувач за всички вагони, то по теснолинейката никога повече няма да тръгнат товарни влакове или ретро композиции с товарни вагони, защото едва ли някой ще произведе нови товарни вагони за това непопулярно вече междурелсие 760 мм. А при тези апетитно ниски цели, купувач едва ли няма да се намери.

През настоящата 2018 година румънска компания закупи 20-ина товарни вагона от теснолинейката на същите ниски цени. От достоверни източници научихме, че вагоните се ремонтират в Румъния и се експлоатират по туристическа жп линия като в тях се качват пътници – платформените вагони са превърнати в панорамни, а фургоните предлагат пътуване като в миналото, както се е пътувало и тук в годините, когато все още не е имало достатъчно пътнически вагони и хората са се возили в товарни фургони, седнали на слама или дървени пейки, а в средата има печка на дърва, както навремето. Така нашата съседка печели популярност и пари с нашите вагони, докато България иБДЖ разпродава за без пари потенциала за развитие на Родопската теснолинейка.

Служители на железниците обясниха, че платформените вагони по теснолинейката, каквито купиха румънците и които също попадат в обхвата на търга, са изключително запазени, защото са пътували по линията съвсем за кратко, и с малък ремонт могат да се използват за товарни и атракционни пътувания.Остава надеждата БДЖ да отдели по няколко от всеки тип товарни вагони като наследство от миналото, за да могат тези вагони да се използват в бъдеще поне с туристическа цел, ако не за товарно движение. След като проверихме, стана ясно, четиповете товарни теснопътни вагони са 6 – цистерни, дървени фургони, метални фургони, платформи и вагони за насипни товари, както и 2 прототипни вагона за превоз на зърнени култури, които също са ценни и би следвало да бъдат запазени. Запазването на по 6 вагона от тип се равнява на 32 вагона от общо 342, което не би повлияло пагубно на дружеството.