Камера на Живо от Центъра на Разлог

Бедствие! Обявиха червен код за Бургас – очакват се над 100 литра дъжд! Цели села са под 3 метра вода

Червен код за обилни валежи е в сила за област Бургас. Оранжев е кодът за 3 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Това обаче е след промяна. Само преди час на сайта можеше да се види, че областта е с оранжев код.

Очакват се само в рамките на днешния ден да се изсипят над 100 литра на квадратен метър, колкото е месечната норма на валежите.

Значителни валежи до 35 – 50 л/кв. м, а локално са възможни и количества и до 60 л/кв са областите с оранжев цвят.

В областите: Пазарджик, Смолян, Пловдив, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Търговище, Шумен, Варна и Добрич е в сила жълт код за валежи. В тях количествата от дъжд ще бъдат в порядъка между 15 – 30 л/кв. м за денонощието. След неописуемия ужас в област Бургас, както и смъртния случай заради наводненията, от НИМХ към БАН смениха кода за района от оранжев на червен
„Над половината жители на общината са блокирани. Цялата община е 12 000 души, 5 хиляди са в Камено, другите са по селата. Ние не може да стигнем до там.Има един изчезнал човек в село Черни връх и един удавил се в Полски извор. Опитваме се да стигнем до 6 села. Има места, където водата е по 3 метра, дори не се виждат табелите каза преди минути Георги Георгиев, зам.-кмет на община Камено.

Източник TrafficNews.bg