Камера на Живо от Центъра на Разлог

Безплатно българско онлайн приложение пази децата в интернет

Първото българско онлайн приложение за защита на децата в интернет е достъпно от днес за сваляне и инсталиране, напълно безплатно. Приложението е предназначено за родителски контрол над всички мобилни устройства, предава БНР. Първата българска мобилна апликация „Protect your kid“ е изцяло на български език и има за цел да предпази децата в мрежата от неподходящо съдържание.

Приложението предоставя и възможността за родителски контрол над времето, прекарано с телефона, таблета или компютъра, както и местонахождението на детето в дадения момент, казва Деян Благоев, мениджър в софтуерна компания: „Могат да заявят защити, така че да определят дори колко време да е включен телефонът, какви игри може да играят, по колко време, в кои часови диапазони. Може да гарантира, че докато детето е на училище, примерно, телефонът няма да има достъп до интернет или няма, то ще звъни по средата на часа“.

Основното е, че чрез приложението може да защитим децата си от повечето заплахи в интернет пространството. „Разговаряйте, обяснявайте и в никакъв случай не позволявайте на децата фейсбук профил преди 13-та им година“, заяви специалистът. Той допълни, че децата няма да могат да неутрализират защитите, които са задали техните родители чрез приложението и посъветва:
„Първо си поговорете с детето да не смята приложението като забрана или нещо друго, а по-скоро като защита на тяхното лично пространство, защото никой не им обяснява, че каквото направят в интернет си остава в интернет, то оставя една следа, която по нататък може да им създаде проблеми, дори и като пораснат. Може да се сблъскат с всякакво съдържание и то не много лицеприятно. Родителите трябва да дават пример, защото, ако родителят е денонощно в телефона си, естествено, че и детето ще е там. Ние можем да ги защитим до 10-12 годишна възраст, обаче, когато станат в пубертета, родителят няма вече това влияние върху детето. Децата до 12 години възприемат всичко като приказка и не правят разлика между действителността и въображението, но от 12 години нататък се приема, че могат да различат кое е хубаво, кое е лошо и кое е добро за тях. Някои родители пренебрегват тези съвети и създават профили на децата с фалшиви данни и то с данни на пълнолетни и тогава профилът, който е създаден, по никакъв начин не е филтриран“.

Източник Информационна агенция „КРОСС“