Камера на Живо от Центъра на Разлог

Белица – гласът на малките планински общини в ЕС

Община Белица става посланик на малките планински общини в Европейския съюз.  С проекта искат да се чуе гласана малките планински общини в годината на българското председателството, което официално ще бъде открито на 11 януари в НДК-София.

На 18 февруари 2018 г. в лекционната зала на хотел „Бор“ – „Семково“ от 10.00 до 11.00 ч. вицепрезидентът Илияна Йотова официално ще открие публичната дискусия с темата „Планините – неоцененото богатство на Европа”, доклад представен в ЕК от госпожа Йотова като български евродепутат. В тази дискусия проф. дтн инж. Георги Михов, ректор на Технически университет – София, ще говори за приносът на академичната общност за развитието на планинския курорт „Семково” над град Белица.

По този начин искат да се привлече вниманието на участниците от Съвета на Европа, свързани с регионалното измерение на Българското председателство , с фокус върху малките планински общини на Европа. Община Белица да заеме ролята на Посланик на малките планински общини в ЕС за създаване на модел за бъдещо общо третиране на планинските региони и възможностите за социално – икономическото им развитие с обща законодателна рамка и специфичното им финансиране . Да се намали безработицата в планинските региони и да се ограничи обезлюдяването им с развитие на икономиката и осигуряване на работни места. Да се насочи вниманието към съхраняване на околната среда в планинските райони. Да се направи обобщение на всички възможности за европейско финансиране и да се потърси възможност за отпускане на пари от ЕС в други фондове и програми. Да има целево финансиране за планинските региони и парите за тях да не могат да бъдат трансформирани за други направления.
Да представи културно-историческото и природно богатство на община Белица. Да представи спортния дух, талант и творчески потенциал на академичната общност и младите хора на община Белица . Да доближи до гражданите основните теми, свързани с развитието на туризма, важен сектор както за развитието на страната ни, така и за малките планински общини. Да създаде възможности за активизиране на туризма, културното сътрудничество и диалог с настоящи и бъдещи организации на национално и европейско равнище чрез бъдещи инициативи и участието им всяка година в „Зимен празник-Белица-Семково”.

Предвидени са информационни кампании и публични дискусии с тема „Бялата книга за бъдещето на Европа” с лектор Красимира Хаджикосева от „Европейски информационен център Europe Direct” – Благоевград, изложба от детски рисунки, посветена на българското председателство на Съвета на ЕС, презентации „10 години България в Европейския съюз – Ползите за хората от Община Белица”, представящи реализирани значими проекти и инициативи и други инициативи.

Източник AGENCIA.BG