Камера на Живо от Центъра на Разлог

Белица купува линейка с европари

lineyka3Създаването на филиал на Спешен център в град Белица продължава да е приоритет на местната власт. Общината работи за решаването на този важен въпрос за населението. „Нещата обаче няма как да се случат за ден–два. Търся варианти, провеждам срещи с депутати от парламентарната комисия по здравеопазване, с пора от правителството. Ако се наложи, ще говоря и с премиера Бойко Борисов. Необходимо е да осигурим и екип от специалисти, да им предложим условия за настаняване“, твърди градоначалникът.

На първо време общината кандидатства с проект по Трансгранично сътрудничество с Гърция. Целта е да се усвоят европейски средства, с които да се закупи линейка и да се ремонтират кабинетите на личните лекари във всички населени места.
„Преди два месеца внесохме този проект, партньори са ни български и гръцки общини. Стойността му за нашата община е около 200 000 евро. Придобиването на линейка ще е основа за надграждане и създаване на Спешен център“, разкри кметът Ревански.
Той уточни, че жителите на общината от години настояват за откриването на филиал на ЦСМП. Те отдавна алармират за проблема, но засега резултат няма. Беличани продължават да чакат линейки от съседните общини Якоруда и Разлог. Времето е фатално понякога, жалват се те. Случват се инциденти.

Докато дойдат медиците, може да стане най-лошото. Хората в Белица са категорични, че не може градът и още 11 населени места да са без Център за спешна медицинска помощ. Надяват се, че ще се намерят най-сетне пари за откриването на филиал и в града. Тук живеят над 10 000 души, които се нуждаят от адекватна и навременна медицинска помощ. „Давам пример – село Златарица е на над 50 км от Разлог и на още по-голямо разстояние от Якоруда. На линейката й трябва над час, за да стигне там. Смятам, че не трябват толкова много финансови средства за създаването на такава здравна структура“, допълва Радослав Ревански.

Източник standartnews.com