Камера на Живо от Центъра на Разлог

Бизнесмен, от Бабяк, обвини разложка адвокатка в присвояване на 7 бона

sadzakРазложката адвокатка Мария Щерянова е обвинена за присвояване на 7206 лв. на клиент. Това била сумата, която фирмата на едноличния търговец Мустафа Бильов следвало да получи по изпълнително дело срещу дружеството „ГБС Тонзос“ АД от Казанлък, информира trafficnews.bg, цитирайки struma.bg.

Бизнесменът от белишкото село Бабяк платил 800 лв. хонорар на адвокатката за делото, което завел срещу строителното дружество за задължение по неизплатена фактура. Той не ходил на заседанията в Казанлък и след известно време получил известие от Районния съд, че е спечелил делото и трябва да му бъде изплатена сумата от 6000 лв. Тогава отново се обърнал към адвокат Щерянова за образуване на изпълнително дело, без да знае, че тя била станала помощник на частния съдебен изпълнител и че е прехвърлила клиентите си при нейната колежка и приятелка адвокат Илонка Пандева.

Изпълнителното дело било образувано при същия ЧСИ, където работила Мария Щерянова, а година по-късно Мустафа Бильов получил писмо, че сумата от 7206 лв. е изплатена и запорът на сметките на строителната фирма от Казанлък е вдигнат. За това, че дългът е погасен и делото прекратено, научил след посещението си в офиса на дружеството. Тогава потърсил адвокат Щерянова, която го уверила, че ще получи парите, но минали месеци и това не се случвало. Последвали нови разговори, при които тя обещала, че ще му даде сумата, намесил се и бившият й съпруг адвокат Пламен Щерянов, който казал, че имат финансови проблеми, но ще върнат парите.

Едва впоследствие търговецът от с. Бабяк разбрал, че той бил прехвърлен при адвокат Пандева, тъй като Щерянова станала помощник ЧСИ, и тъй като така и не получил парите, подал жалба в прокуратурата. По случая е образувана проверка, но в РП – Благоевград, която прераснала в досъдебно производство, по което адвокат Мария Щерянова е обвинена в присвояване на 7206 лв.

Като свидетел е разпитана колежката й, адвокат Пандева, която твърди, че Щерянова й дала кочан с адвокатски пълномощни за изпълнителни дела, в който имало 3 договора за правна помощ, единият от които бил с търговеца от с. Бабяк. Под тях било името на адвокат Пандева, въпреки че не ги е разписвала. Когато попитала Щерянова защо го е направила, тя й обяснила, че клиентите искали разписка за платен хонорар, както и че за да я облекчи, тя ще води изпълнителните дела. По нейна молба Пандева разкрила банкова сметка, по която да се превеждат суми от изпълнителни дела и хонорари. Тя изтеглила сумата, наредена по делото на фирмата на Мустафа Бильов, и ги предала на Щерянова срещу разписка и подпис.

В хода на разследването е извършена и съдебно-графологическа експертиза на ръкописния текст и подписите в пълномощното за правна защита от вещи лица от НТЛ на ОД на МВР – Благоевград. Адвокат Мария Щерянова е обвинена за престъпление по чл. 206, ал. 1 от НК – противозаконно присвояване на чужди пари – 7206 лв., на ЕТ „ Реал-Мустафа Бильов“, които й били връчени от Илонка Пандева.

Според прокурор Орхидея Андонова причина за престъплението е ниското правно съзнание и стремежът за материално облагодетелстване от страна на Мария Щерянова, която е адвокат от 1999 г. Тя не се признава за виновна и ще доказва своята теза на делото, което ще се гледа в Районен съд – Благоевград.