Камера на Живо от Центъра на Разлог

Блокади, протести и шествия в цялата страна (обзор)

Нова вълна от протести в цялата страна. Основните искания са за оставка на кабинета, по-ниски цени на горивата, без увеличение на застраховка „Гражданската отговорност” и данъците за старите коли.

До този момент няма сериозни нарушения на обществения ред в страната, съобщават от МВР. В района на град Левски са съставени четири акта по Закона за движение по пътищата, задържан е и протестиращ, който е шофирал след употреба на наркотично вещество. На територията на Велинград са съставени пет акта за неизпълнение на полицейско разпореждане и неправомерно затваряне на пътен участък. В София шофьор на лек автомобил е отведен в Пето районно управление. Той е дрифтирал в района на пл. „Народно събрание“ и не се е подчинил на полицейско разпореждане. Нарушителят е задържан.

Полицейски служители в цялата страна са ангажирани в опазването на обществения ред и сигурността.

В София започна националният протест за смяна на системата. Над 1000 души се събраха на площад „Батенберг“ и започна шествие по булевард „Цар Освободител“ към площад „Независимост“. Хората се спряха пред Министерски съвет, където скандираха „Оставка“, след което шествието продължи по „Дондуков“, който в момента е затворен. Идеята е да се продължи към булевард „Васил Левски“. Протестът протича спокойно, без напрежение. Засилено е полицейското присъствие в центъра.

Протестиращите от Шумен спряха движението по автомагистрала „Хемус“ на пътен възел Белоколитово. Решението за блокирането бе взето на паркинга на Арена Шумен, където по-рано днес те се събраха, за да изразят недоволството си срещу ниския стандарт на живот в България. Протестиращите се обявиха за минимална заплата от 1500 лева и поискаха намаляване на броя на депутатите.

Протестиращи край Свиленград се събраха и блокираха кръстовището преди контролно-пропускателния пункт с Гърция „Капитан Петко Войвода“, след което пеша се отправиха към връзката с автомагистрала „Марица“, успяха да пробият кордона на Жандармерията и излязоха на аутобана, като го блокираха за няколко часа. Малко по-късно жандармеристите свалиха каските си и бяха приветствани и аплодирани от протестиращите. След продължили повече от половин час преговори между полиция и протестиращи, хората освободиха и двете платна на блокираната магистрала. Полицейското присъствие е засилено навсякъде в района, а протестиращите се изтеглиха към разклона за граничния пункт с Гърция „Капитан Петко Войвода“.

Стотици протестиращи блокираха пътя край Разлог. Те излязоха на шосето в знак на протест срещу поскъпването на водата и социалната несправедливост. Движението бе спряно от 12:00 ч. Образуваха се огромни опашки от чакащи автомобили, въпреки че протестиращите пропускаха част от колите. Засилено полицейско присъствие.Автошествие обикаля улиците на Петрич. Очаква се след това то да се насочи към ГКПП-Кулата и движението към граничния пункт да бъде спряно.

На Е-79 край Благоевград няма блокада. По-рано днес трийсетина протестиращи заявиха намерение да излязат на пътя, но полицията не им позволи.

Стотици пловдивчани също излязоха на пореден протест. С много шум, клаксони и патриотични песни част от тях се отправиха към София, за да се включат в националния протест. Друга група тръгна на автошествие по пловдивските улици. Крайната им точка е сградата на Община Пловдив.

По-рехав бе протестът днес в Търговище спрямо миналата неделя. Стотината автомобили с включени клаксони и развети знамена преминаха в шествие по възлови улици в града. Колоната на протестиращите бе предвождана от полицейски патрул. Коментари в социалните мрежи сочеха, че една от причините за по-малкото протестиращи са несменените със зимни гуми коли, а така собствениците им могат да бъдат санкционирани при евентуална проверка.

Около 200 автомобила участваха в днешния протест срещу високите цени на горивата и в Бургас. Те предизвикаха задръстване на изхода за автомагистрала „Тракия“. За разлика от миналата неделя колите бяха по-малко. Една от причините – всички организатори на бургаския протест са били заплашвани от полицията, заяви един от тях Росинка Бъчварова.

Над 200 души излязоха днес по обяд на протест в Русе. Шествието тръгна от Парка на младежта и стигна до централния площад пред Общината. Хората поискаха чист въздух и по-добър стандарт на живот. Наметнати с трикольори, носещи знамена, плакати и транспаранти, те направиха шумен поход през централната градска улица. Присъстващите започнаха и подписка срещу изгарянето на боклуци в ТЕЦ-а в града.

С автошествие и опит за купуване на бензин с жълти стотинки Исперих се присъедини към десетките протестиращи български градове. Събитието нямаше официални организатори, както и формулирани буква по буква искания. Край Войнишкия паметник се събраха 30-ина исперихчани, от които само двама изразиха своите позиции пред осигурения предварително микрофон. Те обявиха, че с протеста изразяват свето недоволство от случващото се в цяла България. Обявиха се както в подкрепа на майките на деца с увреждания, така и срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот. Не пропуснаха обаче и болната тема на Исперих – последиците от реализацията на проекта за водния цикъл. „Разбиха и ограбиха града ни”, каза Юнуз Ахмед-Юнгата. След кратки изказвания протестиращите решиха с включени клаксони да обиколят Исперих и да стигнат до бензиностанция от голяма верига, където всеки да зареди гориво за жълти стотинки. Шумната обиколка се случи и по пътя се присъединиха още автомобили, като колоната набъбна до към 50 коли. Акцията на бензиностанцията обаче не се оказа така успешна, тъй като служителят в нея отказа да обслужи потенциалните си клиенти.

Около 300 души излязоха на протеста в Габрово. Към шествието се присъединиха жители на други населени места от областта. Протестиращите отправиха призив за оставка на управляващите, движението в града бе затруднено за няколко часа.

„Дали управляващите ни се подиграват за пореден път“, попитаха протестиращите в Сливен, които в неделния ден се събраха за автомобилно шествие из улиците на града. И днес стотици излязоха, за да кажат „Не” на социалната несправедливост. Събраха се на паркинга на Дамарски мост. Колоната се поведе от група от Бургас. Тя не премина по предварително обявения маршрут – бул.“Братя Миладинови“, кръгово кръстовище Розова градина“. Насочи се към друг обходен маршрут, за да поеме в посока ГКПП – Лесово. Протестиращите на подстъпите към  „Лесово“ се организират за оттегляне към село Тенево и Ямбол. Според протестиращите са обособени три групи, изолирани на различни места от полицията. Движението към граничния пункт се осъществява само в едното платно и се регулира от полицията. На сборния пункт в Тенево ще бъде решено накъде ще потегли протестното шествие.

В Плевен над 350 автомобила се включиха в неделния протест. Те преминаха от парк „Кайлъка“ през централната част на града, като стигнаха до изхода за София. Малко след това в центъра на града – между сградите на Община Плевен и Областна администрация се събраха над 150 протестиращи със знамена, които преминаха през централната пешеходна зона на Плевен – до площад „Стефан Стамболов“.

Източник dariknews.bg