Камера на Живо от Центъра на Разлог

Британците избраха да напуснат ЕС, паника на световните борси тази сутрин

brexitВеликобритания гласува на исторически референдум за излизане от Европейския съюз.

Окончателните данни от протоколите от всички избирателни райони сочат, че 51,9% или 17,410,742 британци са гласували за излизането на страната от ЕС.

„Против“ са се обявили 48,1 на сто или 16,141,241 от участвалите в допитването.

Избирателната активност на вчерашния референдум е била 72,1 процента.

Британският премиер Дейвид Камерън ще остане премиер на Великобритания, въпреки че страната подкрепи „Брекзит“. Това заяви британският външен министър Филип Хамънд.

Паника настана на световните борси тази сутрин, след като големите телевизионни компании предадоха, че Великобритания е гласувала на вчерашния референдум за излизане от Европейския съюз, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Британският паунд спадна до най-ниското си равнище от 31 години, отбелязвайки и най-големия си моментен спад в историята, след като се очерта обрат в гласуването и победа за привържениците на Брекзит.

brexitrezulИзлизането

Процесът едва започва. Засега Великобритания е член на ЕС и ще бъде член още поне 2 години. Все пак процедурата по излизане вече е задействата
Дейвид Камерън.
Чака се неговото изявление. По време на кампанията премиерът заяви, че няма да напусне поста си независимо от резултата на референдума. Въпреки това много анализатори очакват той да промени решението си и да обяви, че подава оставка.

Пазарите

Днес паундът вече отбеляза най-голямото си сриване от 1985 г. насам. Поддръжниците на Брекзита твърдяха, че това е възможно, но очакват този ефект да отмине скоро. Очаква се все пак Централната европейска банка също да реагира и да бъдат взети някои решения, които да минимизират проблемите за Великобритания и целия ЕС от този пазарен процес.

Европейските лидери

За тях излизането на Великобритания е кошмар. Но все още има някои ефективни стъпки, които да предприемат, включително и лобиране пред долната камара на британския парламент. Няколко неща са рискови – на първо място това ще засили влиянието на евроскептичните партии във всички държави от Евросъюза. На второ място – лидерите ще трябва да се погрижат за своите граждани, които в момента са в UK като граждани на ЕС. бъдещето им все още е неясно и е обект на бъдещи преговори.

Лятото на 2018

Дотогава ще е окончателно решено какво ще се случи с Великобритания. Възможно е излизането да бъде предотвратено с дипломатически действия и с участието на парламента. Но това е малко вероятно. Предстоят 2 напрегнати години на преговори, в които нищо няма да е същото и трудностите ще бъдат много повече от досега. Не се знае как ще се промени мисленето на същите тези граждани на Великобритания, които вчера гласуваха за излизане, по време на продължителната процедура.

Още две държави искат референдум за излизане от ЕС

В същото време Марин льо Пен, лидерът на крайната десница във Франця, поиска референдум за излизане от ЕС. Тя заяви намерението си да стартира процедурата със съобщение в Туитър веднага след като станаха ясни резултатите от Брекзит.

Същото поиска преди минути депутатът-социалист от Холандия Хари ван Бомел. Очаква се да се види реакцията на местния парламент.

В същото време във Великобритания Шотландия и Северна Ирландия обявиха своите намерения да проведат референдуми за напускане на Обединеното кралство.

Източник DarikNews.bg