Камера на Живо от Центъра на Разлог

Брюксел ни следи под лупа, а ние скрихме делата срещу кметовете

След по-малко от месец подробностите по делата срещу кметовете ще се окажат скрити за обществото и хората от дадено населено място така и няма да узнаят как точно техният управник е престъпил или пък не е закона. Това следва от последните промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), които влизат в сила от 5 ноември и предполагат всички дела срещу кметове, дори и за документни престъпления, да се гледат от Специализирания наказателен съд в София.

Тази поправка в НПК визира още много властници – депутати, министри и техните заместници, председатели на държавни агенции, шефовете на НЗОК , НОИ и НАП и т. н. Делата срещу всички хора на високи държавни позиции са безспорен обект на обществения интерес и репортерите от националните медии няма как да пропуснат да проследят развитието на едно обвинение от самото му повдигане до евентуалната присъда.

Не така стои обаче въпросът с кметовете  на общини и райони, техните заместници и председателите на общинските съвети. Защото няма софийски журналист, който да се трогне от факта, че в Специализирания наказателен съд тече дело срещу кмета на Брезово или община Опан примерно.

Така въпросът остава в ръцете на местните медии. По малките населени места обаче няма дори информационни сайтове, а където има, е смело да се очаква, че съответната медия ще командирова репортер в София, за да следи даденото дело.

Това просто не е във възможностите на един едва кретащ регионален сайт. И така хората по места ще научават от прессъобщенията на прокуратурата в какво е обвинен техният управник и месеци и дори години по-късно каква е присъдата, ако изобщо се стигне до решение на съда. Но цялата фактология по случая няма да има нито кой да им разкаже, нито кой да им преведе на разбираем език.
Споменаването на населените места малко по-горе беше просто произволен пример, но кметът на община Брезово Радньо Манолов наистина е с обвинение. То гласи, че в качеството си на нотариус, каквото право има, е заверявал документи, без подписите да са полагани пред него. В тази дейност му помагали зам.-кметът от предходния мандат Димитър Томов, секретарят на общината Стойна Малешкова и служителката на ДСК Стоянка Стоянова.

Крайната цел била партидите на хора, които дори не подозират за това, да бъдат прехвърлени в пенсионния фонд на ДСК – „Родина”. Това дело влезе в Пловдивския районен съд повече от 2 години след краткосрочното задържане на брезовския кмет и беше върнато на прокуратурата за коригиране на обвинителния акт, в който престъпленията не били описани конкретно като време и място на извършване. После всички подсъдими, освен Радньо Манолов, сключиха споразумение с прокуратурата, а самият кмет застава отново пред съда на 7 ноември. То ще бъде довършено по стария ред.

Но всяко ново подобно обвинение вече ще се изпраща в Специализирания наказателен съд и е повече от ясно, че в съдебната зала няма да се мерне нито един журналист. И хората в градчета като Брезово и Опан  и прилежащите села няма да научават защо точно кметът им е виновен, ако бъде осъден. Още по-малък е шансът да се разберат детайлите по казуса, ако той бъде оправдан. Впрочем това е лошо и за самите кметове, защото ги сочат с пръст, когато прокуратурата им повдигне обвинение, а после – при оправдателна присъда, няма кой пространно да изясни защо са невинни всъщност.

Всички тези промени в процесуалния ред са своеобразно продължение на друг механизъм престъпленията и нарушенията на всякакви политици на постове да не стават достояние на обществото в пълнота. Този механизъм е засекретяването на дела срещу кметове заради наличието на специални разузнавателни средства по тях. Пресен пример е процесът срещу кмета на Карлово Емил Кабаиванов, който тече при открити врата над година в Карловския районен съд. После съдиите там до един си направиха отвод и казусът беше изпратен в Пловдив. На първото заседание съдия Николай Ингилизов го засекрети, въпреки че материалите по делото са едни и същи. Така пак стигаме до оскъдната информация за обвинение/присъда, при това евентуална.

А делата срещу корупцията по всички етажи на властта са точно тези, заради които Брюксел ни следи под лупа. И едва ли начертаната посока работи в полза на прозрачността при раздаването на правосъдие за злоупотреба с власт.

Източник marica.bg
Ваня ДРАГАНОВА