Камера на Живо от Центъра на Разлог

Бум на разводите на стари години

Българите загърбиха патриархалните нрави и предразсъдъци и масово се развеждат след няколко десетилетия брак, установи родната статистика. Нашенци вече смело хвърлят халките и след 60 години, без да се плашат от самотата на старини, отчете НСИ.

razvod2

Мъже и жени, набрали достолепно ЕГН, предпочитат да живеят сами, но по свой вкус, отколкото да влачат брачния хомот на всяка цена. Най-много двойки обаче разтурват венчилото между 40 и 50 години. В този период от живота развелите се са двойно повече от тези, сложили край на семейните си отношения между 30 и 39 години, както и след 50. Миналата година общо 10 483-ма са приключили окончателно с брачния живот.
В същото време идва нова вълна женитби и венчавките бележат истински ренесанс.

През 2015-а сключените бракове са най-много за последните 10 години. 27 720 души са си казали „да“ пред олтара и са се клели да са заедно, „докато смъртта ги раздели“. Най-много българи се женят, след като навършат 25 и преди 29-ата си годишнина, изчислиха статистиците. Почти никой обаче не се решава да мине през гражданското преди 24. Най-младите предпочитат да живеят заедно, но отлагат брака за по-късно, за да са сигурни, че са добра комбинация под един покрив.

За сватба са готови и младите мъже и жени между 30 и 34 години. В последно време обаче все повече са новите семейства с голяма разлика във възрастта. Мъжете предпочитат да се бракуват по-късно, а жените са по-младите в двойката. Не са малко обаче и дамите, които минават под венчило с по-млад партньор.
„От миналата година хората сякаш са преодолели страха да се женят, може би защото и разводите вече не ги плашат толкова много. След 4-5 години живот на семейни начала поне 40 процента от двойките узаконяват съжителството си в гражданското“, отчитат от обредните домове в страната.

В същото време съжителството без подпис продължава да се утвърждава. България все още е на едно от челните места по извънбрачни деца в ЕС – 59,1 на сто от всички живородени. Националната статистика отчита, че през миналата година у нас са се появили на бял свят малко над 67 хиляди деца, като 27 000 от тях са от семейни двойки, а останалите 40 хиляди – извънбрачни.

Източник Vsekiden.com