Камера на Живо от Центъра на Разлог

Бунтове тръгват при подмяна на референдума

referendum„Ако политиците продължават да се ослушват за решенията от референдума, ще докарат хората пред парламента да си поискат правата.“ Това предупреди Тошко Йорданов, който е един от членовете на инициативния комитет за допитването. Омбудсманът Мая Манолова, придружавана от Тошко Йорданов и Иво Сиромахов от „Шоуто на Слави“, вчера внесоха в Народното събрание законопроект за промени в Изборния кодекс. Текстовете предвиждат въвеждане на мажоритарна изборна система, при която депутатите ще се избират с абсолютно мнозинство на два тура.
Предвижда се създаване на 231 равни едномандатни избирателни района в страната (за ВНС те са 385) и 9 едномандатни избирателни района извън страната (за ВНС – 15).Според изчисленията на омбудсмана един депутат ще се избира от около 30 000 души. Районирането ще е ясно до 28 ноември. В законопроекта е записано, че се въвежда уседналост и за парламентарните избори. Право да гласуват за народни представители в едномандатните изборни райони в страната ще имат българските граждани, които са живели поне през последните 6 месеца в съответния изборен район. „Когато в изборния район е регистриран само един кандидат и той не е избран, при втория тур се допуска регистрирането на нови кандидати“, пише в проекта на омбудсмана. Там е посочено, че ако трима или повече кандидати са получили най-много, но равен брой гласове, всички се допускат за участие на втория тур. Ако един кандидат е получил най-много гласове, а след него се нареждат двама или повече кандидати с равен брой гласове, те всички се допускат за участие на втория тур, съобщава в. „Труд“.

„На националния референдум над 2,5 млн. граждани гласуваха за въвеждане на изцяло мажоритарна система. Предвид огромното участие и внушителната подкрепа за въпросите, смятам, че той е задължителен за институциите“, подчерта Мая Манолова. Тя припомни, че нито една от партиите в парламента няма подкрепата на 2,5 милиона български граждани. „Имаме воля на суверена, която е легитимно заявена. Според мен беше нормално партиите, които имат съображения и разумни аргументи против тази система, да го направят по време на информационната кампания, преди гражданите да гласуват на референдума. Всички се държаха така, все едно референдум няма“, каза още омбудсманът.

Източник blagoevgrad.eu