Камера на Живо от Центъра на Разлог

България вече с домейн на кирилица .ею

Дългоочакваният европейски домейн от най-високо ниво .еu на кирилица ще бъде пуснат в сряда. Това се посочва в съобщение на пресслужбата на Европейската комисия.

domaineu

Всеки в Европейския съюз ще може да регистрира свой домейн на кирилица от 1 юни. EURid, организацията, която поддържа домейна на Европа .eu, заедно с представителството на Европейската комисия в България, официално представиха у нас новия домейн .ею.
„С европейския домейн на кирилица правим голяма стъпка към единния дигитален пазар на Европа, като даваме възможност на всички българи да ползват интернет на родния си език”, заяви Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid.

Всички имена на домейни, регистрирани на кирилица, които използват разширението .eu, ще преминат през процес на уеднаквяване, за да приемат разширението .ею. Така българските страници ще имат характерен и отличаващ се профил в интернет пространството на Европа.

Домейните на кирилица дават много предимства на своите собственици, посочиха от EURid. За гражданите това е по-лесният достъп до интернет на родния им език, тъй като не е нужно да разпознават определен начин на изписване с латински букви на някои по-специфични букви като Ъ, Щ, Я или Ю.

За бизнеса е важно, че домейните много по-точно се индексират от интернет търсачките. Така интернет страницата е по-лесно откриваема за всички и оптимизирана за точната дума, от която се интересуват клиентите.

събитие в историята на .eu, както и за продължителната подкрепа за многоезичността онлайн, признават от ръководството на EURid. Организацията отговаря за развитието на общоевропейския домейн, пише „Стандарт“. Пускането на домейна и на кирилица ще даде възможността на потребителите да се възползват от цялостни многоезични имена на домейни (IDNs) и ще могат да регистрират име на домейн на кирилица под разширение на кирилица.

Източник TechNews.bg