Камера на Живо от Центъра на Разлог

Българска националка е либеро №1 на Световното. Да отбележим и особените заслуги на разложкото момиче – Мирела Шахпазова

Волейболистката на националния отбор на България и Марица (Пловдив) Жана Тодорова /на снимката вдясно/ бе обявена за най-добро либеро на Световното първенство за жени до 23 години, след като младите Лъвици извоюваха бронзовите медали със солиден принос и от останалите маричанки в състава.

България завърши на второ място в своята Група В на шампионата в Любляна, след победи над Япония (4:2), Кения (4:0), Куба (4:3) и Бразилия (4:0) и загуба от Турция (1:4). В полуфиналите избраничките на Антонина Зетова загубиха от домакина Словения с 1:4, а в мача за третото място победиха Доминикана с 4:2. Световен шампион стана обторът на Турция след чиста победа над Словения във финала.

С играта си, Жана Тодорова заслужено попадна в идеалния тим на Световното първенство. Тя бе единствената българка, удостоена с тази чест. На талантливата маричанка това се случва за втори път в кариерата след като преди две години тя бе наградена и като най-добро либеро на Световното първенство за жени до 20 години.

Особени заслуги за успеха на „лъвиците“ имаше и разпределителката Мирела Шахпазова, която е кадър на школата на „Пирин“ Разлог и настояща състезателка на „Марица“. Когато получаваше шанс да бъде в игра, тя се представи отлично. Така например пълният обрат срещу Куба от 0:3 до 4:3 гейма се случи именно след като Шахпазова зае титулярното място на плеймейкър в тима. Тя се отличи и с общо осем аса, четири от които в решаващия мач за бронза срещу Доминикана.
Dream Team на Световното първенство 

MVP: Ханде Баладън (Турция)

Най-добър посрещач: Ханде Баладън, Маделин Хазмин Гилен (Доминиканска република)

Най-добър център: Саша Планиншец (Словения), Бейза Ариджи (Турция)

Най-добро либеро: Жана Тодорова (България) 

Най-добър разпределител: Ева Мори (Словения)

Най-добър диагонал: Иза Млакар (Словения).

Крайно класиране: 

1. Турция

2. Словения

3. БЪЛГАРИЯ

4. Доминиканска република

5. Бразилия

6. Куба

7. Китай

8. Тайланд

9. Египет

Япония

11. Аржентина

Кения

Източник BGvolleyball.com