Камера на Живо от Центъра на Разлог

Българските пътища са най-опасните в ЕС, а КАТ ще снима нарушителите с камери в необозначени коли

На фона на поредицата от тежки катастрофи през последните дни, които само в Ловешко взеха над 10 жертви, данни на Евростат поставят страната ни на челно място по загинали на пътя на глава от населението. На 1 млн. жители на страната ни през 2016 г. се падат 99 жертви на ПТП – почти двойно на средното за ЕС.

Веднага след нас в черната статистика е Румъния с 97 загинали в катастрофи на милион жители, а доста по-назад остават Латвия и Полша (по 80), Гърция (75) и новоприетата Хърватия (73). Най-безопасни са пътищата в Швеция с едва 27 жертви на милион жители, Великобритания (28) и Холандия (32), съобщава bTV.

Като общ брой на загиналите в катастрофи, Франция е на първо място през 2016 г. с почти 3500 жертви. Близки са и данните за Италия, Германия и Полша – все големи държави с огромна пътна мрежа. На този фон 7-милионна България отчита над 700 починали след инциденти на пътя.

От Евростат посочват, че общо за ЕС се наблюдава устойчива тенденция катастрофите и жертвите в тях да намаляват. „Отличници” са Португалия, Латвия, Литва, Испания, Гърция и Словения, които за 20 години са намалили жертвите на пътя с две трети.

Данните на статистиката са от 1991 г. насам, като в тази година у нас на пътя са загинали 1114 души. Най-тежка е 1994 г. с почти 1400 жертви на катастрофи. За по-дълго под 1000 загинали нашата страна пада едва след 2002 г., а рязък спад има от 2010 г. с исторически минимум от 601 загинали през 2012 г. и 2013 г. От тогава насам войната по пътищата у нас се развихря отново.

МВР, обаче, измисли нова тактика, за да лови шофьорите, заради които стават тежки катастрофи – полицията ще започне да снима нарушителите на пътя и от коли без обозначение. Законът не забранява това, стига колата да се води служебна на полицията.
Новината беше съобщена от главния секретар на МВР Младен Маринов по БНР след черната серия катастрофи в последните дни. “Тече процедура за купуване на такива камери, които имат такива технически възможности, така че това е в процес на въвеждане”, каза той.

Маринов съобщи, че издал заповед катаджиите по пътя вече да бавят максимално спрените нарушители, като ги водят да ги глобяват в районното, “което може да не е толкова близо”. “Където се налагат принудителни административни мерки, в случая сваляне на регистрационния номер, това нещо ще разпоредя да се извършва в районното управление, към което работят служителите”, обясни той. Тоест КАТ нарочно ще губи времето на джигитите с наивната надежда, че това ще ги дисциплинира. Подобен ще е ефектът от фотографирането от необозначени коли, тъй като е всеизвестно, че много малка част от глобите се плащат.

Снимането от цивилни коли става възможно, след като управляващите промениха Закона за движение по пътищата, и вече не се изисква участъците, в които се снима, да бъдат обозначени със специален знак. Такъв знак беше въведен преди време след тълкувателно решение на Върховния административен съд, което извади от строя за дълго камерите на КАТ. След това обаче парламентът отново промени закона. Сега в наредбата на МВР, с която се определя как се извършва пътният контрол, няма изискване колата, от която се снима, да е обозначена. Там е записано само, че камерите се монтират в служебни коли и мотоциклети. Освен това се дава възможност да се снима и от движеща се кола или мотор. На практика това значи, че устройството може да бъде монтирано във всеки автомобил, който по документи се води на МВР, но иначе няма никакви отличителни белези, пише в. “Сега”.

След катастрофата край Микре участъкът от Ябланица до Севлиево по пътя София-Варна бе окупиран от пътна полиция. Ефектът там се усети, но в останалите опасни отсечки в понеделник отново се стигна до жертви. В Бургас младеж почина, след като бе блъснат на пешеходна пътека. Трима души загинаха при тежка катастрофа на пътя Шумен-Силистра, до селата Дренци и Страхилица. Други четирима, сред които и 14-годишно дете, пострадаха. Заради катастрофата пътят бе затворен за няколко часа.

Главният секретар призна, че струпването на полиция на пътя е временна мярка и не може да даде траен резултат, защото няма достатъчно катаджии за всички опасни участъци. “Пътят е да се въвеждат технически средства, камери за контрол на скоростта, включително и такива, които са в автомобили, които не са обозначени и които могат да замерват скоростта в движение. Практиката показва, че въвеждайки обозначение на местата, където засичаме скоростта, това води до намаляване на скоростта в тази отсечка, след което спокойно се развиват и високи скорости”, обясни Маринов.

И в момента пътната полиция снима и издава фишове, но резултатите не са особено обнадеждаващи. Нарушителите обикновено се измъкват от санкции, защото полицията има проблеми с обработката на фотоматериала, както и с връчването на фишовете за глобите. Дори когато бъдат връчени, голяма част от глобите не се плащат, защото куца процесът по събирането им.

Източник blagoevgrad.eu