Камера на Живо от Центъра на Разлог

Български ученик е втори в света по астрономия

Възпитаникът на ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев се завърна със сребърен медал от Международната олимпиада по астрономия.  Тя се проведе в далечната Шри Ланка.

В нея се съревноваваха 90 ученици от 19 страни от целия свят.

Иван Попов е  и с най-добър резултат на наблюдателния кръг на олимпиадата.  Гимназистът се справил впечатляващо, като доказал, че когато науката стане любов, успехът е възможен.Ръководството на ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев са горди с постиженията му.

Бронзови медали са завоювали Явор Йорданов от Националната природо-математическа гимназия /НПМГ/ „Акад. Л. Чакалов“ в София и Васил Николов от Първа частна математическа гимназия в София.

Калина Георгиева – ученичка в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна, и Георги Апостолов от ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ в Бургас, са получили диплом за участие.

В олимпиадата са участвали 83-ма ученици от 14 до 18-годишна възраст от 18 държави. Те са се състезавали в две възрастови групи – младша и старша. Състезанието е било в три състезателни тура – теоретичен, практически и наблюдателен.

Източник: agencia.bg