Камера на Живо от Центъра на Разлог

Български ученик, световен шампион по IT технологии, иска да стане хирург

георгибошевГеорги Бошев, ученикът от Английската гимназия в Бургас, който стана световен шампион в най-голямото състезание по информационни технологии в света и прослави в САЩ името на България, иска да става хирург.

19-годишният младеж от Свети Влас е приет да учи медицина във Варна и няма намерение да стяга куфарите към софийския терминал 2.

“Смятам, че двете неща вървят ръка за ръка и бъдещето е пред тях. Обичам медицината, защото е хуманитарна наука, а съвременните технологии само могат да помагат при лечението на хората”, казва Георги.

Допълнителен плюс е и владеенето на английския от езиковата гимназия, която завършва с успех 5,80. По медицината Тошев се увличал от малък – покрай нея развил и любовта си към химията и спечелил първата си награда на олимпиада. С усъвършенстването на компютъра мечтата му да стане лекар не угаснала, а се засилила, пише 24 часа.

След фурора в Орландо, САЩ, отказал атрактивни предложения от реномирани университети в Швейцария и Австрия да продължи обучението си там.

Със сигурност щял да получи и предложение от Америка, но след състезанието останал само за 4-5 дни там. Въпреки солидните оферти, които негови връстници не биха се замислили дали да приемат, момчето от Свети Влас е твърдо решено да завърши висшето си образование в България.

В Орландо, щата Флорида, Георги Бошев постигна най-висок резултат на световното състезание за ученици Microsoft Office World Wide Championship 2016 от 7 до 11 август. Възпитаникът на Английската гимназия спечели в жестока конкуренция с 400 000 участници от 130 държави и се завърна с награда от 5000 долара и игрова конзола.

В надпреварата са участвали най-добрите 120 ученици в света, сред тях е и негов приятел и ученик от Английската гимназия – 10-класникът Кристиян Тодоров, когото Бошев запалил преди време по компютрите. Освен двамата младежи от община Несебър в Орландо се състезавали и още две възпитанички на английската от Бургас – Даниела Павлова и Поля Янева.

Трябвало да решават бизнес задача с помощта на продуктите на софтуерната компания в рамките на 50 минути.

Бошев обаче се справил успешно и излязъл още на 31-ата минута, а останалите трима българи завоювали IV място. Задачата се състояла в изготвянето, рецензирането и представянето на CV на човек, като всяко действие по клавишите на компютъра се наблюдавало онлайн от членовете на комисията. Или, общо казано, решаване на бизнес задача с продуктите на Microsoft. Квесторите пък следели да не използват помощни материали. На никого и през ум не минавало да поглежда към екрана на другия, защото няма да му остане време да реши задачата.

“Защото тук не става въпрос за ученически преписвания, трябва да се реагира и за време”, казва Бошев.

Скромно обяснява, че най-важното за успеха му били спокойствието и концентрацията. Всъщност това е третото участие на ученика от Свети Влас на световни състезания по IT в САЩ.

На първото през 2014-а в Анхайм не се представил добре, но на следващата година завоювал IV място в Далас. Докато на третия път щастието му се усмихнало в Орландо. На церемонията по награждаването дори не чул името си.

“Когато на белия екран се изписваше името на победителя, преглеждах телефона си и не разбрах, че това съм аз. Изведнъж около мен настъпи голяма еуфория и от ударите по гърба на моите съотборници разбрах, че аз съм световният шампион”, разказва ученикът от Свети Влас.

Успехът му обаче не е случайност, твърдят негови близки. Освен таланта, който носи, през последните 3 г. се подготвял изключително сериозно за участието си в световните финали заедно с преподаватели от СУ “Св. Климент Охридски” в рамките на проекта CareerIT.

Георги Бошев е постигнал нивата Microsoft Office 2010 Specialist Master, Microsoft Word 2013. Феноменалният му успех предизвика заслужена гордост сред съгражданите му, а кметът на Несебър Николай Димитров го награди със “Златната книга” на града и го увери, че може да разчита на общината и лично на него по всяко време. Георги има малък брат, който е в V клас и също се увлича по компютрите.

“Не съм го насочвал към компютрите, просто от малък се запали по тях”, казва гордият баща Величко Бошев.

Той е консултант в сферата на недвижимите имоти. Майката на Георги се занимава със семейния хотел в Свети Влас.

Въпреки че е израснал край морето, Бошев-младши е запален по ските и няма писта по родните курорти, на която да не се е пуснал. Кара ски от 9-годишен, естествено, обича и морето, но по-скоро за релакс. Твърди, че за нищо на света не би напуснал България, а от пребиваването си в САЩ установил, че не е страната на неограничените възможности. И в рамките на шегата добавя:

“Не може на 300 км магистрала прав път без никакви завои да има ограничения до 110 км/ч.” Смята, че България е страната на неограничените възможности и бъдещето ще го докаже. “Ако беше обратното, щях да избера да уча някъде в Америка или в Лондон”, казва 19-годишният Бошев

Източник TrafficNews.bg