Камера на Живо от Центъра на Разлог

Български ученици отвяха конкуренция от 80 държави на Олимпиадата по химия

bgolimphПореден успех за България донесе олимпийският ни отбор по химия. Той се завърна днес с 4 бронзови медала от Международната олимпиада в Грузия. В нея се включиха повече от 80 държави, но това не попречи на учениците ни да завоюват трето място за страна ни.

Борис Борисов и Любен Бориславов от София, Кръстьо Драгинов от Гоце Делчев и Янислав Данчовски от Плевен са медалистите, които донесоха 4 бронза за страната ни от втората най-стара олимпиада в света – тази по химия.

Отборът ни представи България в Грузия, а момчетата са положили изключителни усилия и подготовка, за да се изправят пред конкуренция от над 80 държави, предаде Дарик.

Ето ккаво споделиха те за състезанието и какво им е било най-трудно:

„Срещнахме се с доста трудности, които не очаквахме, но рутината, с която винаги сме действали и натрупаният опит ни дадоха необходимата увереност, за да се справим с всичко. Най-трудно ни беше да следваме определения режим, по който трябваше да действаме. Голяма част от задачите бяха свързани с грузинските кухня, минерална вода, научни открития. Това беше предизвикателство, но ни беше страшно интересно“.

Учениците разказаха, че е било трудно да се състезават с най-добрите от цял свят, а конкуренцията била изключително голяма:

„Голяма част от западноевропейците обаче ги отвяхме“, обясниха още момчетата.

България участва в Международната олимпиада по химия от 1969 година, а участниците в националния ни отбор са четирима, избрани сред най-добре класиралите се на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда.

Това е втората най-стара олимпиада, която се провежда от 1968. Нашите химици са прославили страната ни в редица държави през годините и имат десетки медали.

Източник TrafficNews.bg