Камера на Живо от Центъра на Разлог

Бързата реакция на хора и огнеборци предотврати разрастване на пожар под хижа „Яворов“

Около 12.20 часа вчера е забелязан дим под х. Яворов, парков участък „Баюви дупки – Джинджирица“ в Национален парк „Пирин”.

Снимка: Да думаме на разложчи, фногооооо!

За това сигнализира хижарят на х. Яворов – Радко Божинов, на спешен телефон 112 и телефоните на ДНП „Пирин“, съобщиха от дирекцията на парка. Той сподели, във фейсбук групата Да думаме на разложчи, фногооооо!,  че много доброволци са се качили сами до огнището на пожара, точно на „Волейболна среща“, и са помогнали за бързото му локализиране.

За възникналия пожар своевременно са уведомени всички лица и компетентните институции, част от схемата за оповестяване при възникване на пожари на територията на парка (ДНП „Пирин”, Д „НСЗП“, РСПБЗН в Разлог, РДГ – Благоевград и ТП ДГС Разлог).

В 13 часа пожаро- гасаческа група от паркови служители е в района за да установи точното положение на пожара и да предприеме незабавни гасачески действия.Към 14.00 часа пожарът беше локализиран, като засегнатата площ е около два декара. Направена е минерализована ивица, която не позволява на огъня да се разпространи. Гасачите пренасят вода с туби и с гръбни пръскачки третират незагасените огнища.

Източник: E79 News