Камера на Живо от Центъра на Разлог

Век по-късно признаха смъртта на войник

Гръм убил на място войник на 1 август 1918 г., но едва сега съдът в Разлог призна за установена кончината му. Това стана след искане от родственик на починалия. Молителят заяви пред магистратите, че е внук на П. К. по линия на майка си. Правният му интерес от издаване акт за смърт е за уреждане на наследствени взаимоотношения във връзка със смъртта на своя родственик. Чрез издаването на акта ще бъде отразена смъртта на дядо му в регистрите на населението.

По делото е разпитана в качеството на свидетел Т. Е. Тя разказа, че починалият преди век мъж е неин чичо, брат на баща й. От думите на баща си знае, че чичо й е участвал в Първата световна война, бил е войник в София. Около обяд на 01.08.1918 г. нейната баба получила съобщение, че синът й е починал около 10.00 часа на същата дата. От поделението са се свързали с роднините, за да приберат тялото на починалия, като им обяснили, че докато е бил на пост, паднал гръм и го убил. Свидетелката твърди, че никой не е отишъл да прибере тялото на починалия, тъй като са били финансово затруднени и той бил погребан в София.
Няма обаче съставен акт за смърт в регистрите на актовете за гражданско състояние, които се съхраняват в община Банско. А от удостоверение – 3691/13.05.2014 г., издадено военните, е видно, че П. К., 43-годишен, е взел участие в Първата световна война 1915-1918 г. в състава на 22-ра пехотна „допълняюща дружина“, като на 01.08.1918 г. е починал в района на казармите и е погребан в гробището на града. Съдът задължи да се състави акт за смърт на лицето, бивш жител на Гоце Делчев, като този факт се отбележи в съответните регистри за гражданско състояние.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Източник standartnews.com