Камера на Живо от Центъра на Разлог

„Великите“ победители застанаха срещу 1,6 милиона пенсионери

Въпреки предизборните си обещания, партията на Борисов не ще да вдига пенсиите.

От името на ГЕРБ бившият и очакващ да бъде бъдещ министър на финансите Владислав Горанов е изразил това категорично становище по време на първите преговори за съставяне на нов кабинет, проведени с Патриотите.

Именно това явно е породило и не доброто настроение на националистите на излизане от централата на ГЕРБ, което бе отбелязано от медиите, твърди Bnews.bg.

Напомняме, че победилата на изборите партия отказа това на Патриотите и така пропадна уж договореното им правителство в рамките на стария парламент. След това ГЕРБ включи обещанието най-ниската пенсия да бъде 300 лева в предизборната си кампания за предсрочния парламентарен вот на 26 март. От него мина само седмица.

Неясна е съдбата и на увеличенията на учителските заплати. Известно е, че чак сега се изплатиха от служебното правителство обещаните от Борисов преди президентския вот миналата есен 10% вдигане на възнагражденията, които всъщност са 8 на сто и то само в големите и богатите училища.

Не е ясно как ще бъде платено ново увеличение от 20% – част от обещаните от ГЕРБ общо 100% повишение до 2021 г.
Отделен въпрос е, че рязко набъбване на учителските заплати ще доведе до подобни претенции от всички големи гилдии на държавна ясла: лекари, полицаи, социални работници, общински и други чиновници, а особено на научните работници, тъй като и сега 1 професор взема по-малко от учител, което освен несправедливо и възмутително, е изключително нелогично. Спирала на вдигане на заплатите пък ще доведе до инфлация.

Апропо, тя вече налице. След като 2 години задържаше цените, още веднага след изборите КЕВР вдигна рязко с двуцифрени проценти цените на парното, топлата и студената вода, а на тока – с 1%.