Камера на Живо от Центъра на Разлог

Великолепни! Лъвиците повалиха и Турция. Топреализатор стана Добриана Рабаджиева с 19 точки

Женският национален отбор по волейбол на България продължава успешното си представяне в предварителна група „С“ на Европейското първенство в Азербайджан и Грузия. След успеха над Украйна с 3:2 гейма на старта, във втория си мач, националките ни надиграха и Турция след нова петгеймова драма с 2:3 (25:17, 10:25, 25:16, 20:25, 19:17 ) след повече от два часа борба.

С това нашите взеха сладък реванш от Южната ни съседка за загубата с 2:3 на световната квалификация в София през май. Победата пък ни осигурява продължаване напред във втората фаза на шампионата.

Иван Сеферинов започна със следния състав: Лора Китипова, Емилия Димитрова, Елица Василева, Добриана Рабаджиева, Страшимира Симеонова, Христина Русева, либеро Мария Филипова (Диана Ненова, Мирослава Паскова, Жана Тодорова, Нася Димитрова, Гергана Димитрова, Ева Янева)

Мачът бе истинско противопоставяне между два добре познаващи се съперници. Двубоят бе изпълнен с много амплитуди, като равностойността и напрежението си казаха думата и се получи игра от едната крайност на другата и от двете страни на мрежата.

В първата част родните националки показаха характер и обърнаха туркините, след като изоставаха с шест точки разлика 5:11. Волейболистките ни обаче се бореха, като с отлични изяви на блокада и в нападение, стопиха пасива си и взеха нещата в свои ръце, като преклониха съперника, спечелвайки първата част.
Възходът ни обаче не продължи, като втората част започна неубедително за родните представителки, а туркините поведоха с 10:4. До края нашите момичета не успяха да се отърсят от напрежението и да излязат от спада. Селекционерът Иван Сеферинов изкара основния състав за почивка, като даде шанс и на другите състезателки.

Това даде резултат и в третата част националките ни излязоха с нови сили, като на свой ред изненадаха туркините с отлична игра. Съперничките се сринаха,  започнаха да грешат и отбелязаха само 16 точки подарявайки ни и последната точка от атака в аут.

В четвъртата част обратите продължиха. Турция ни проби в посрещане и започна с ударното 5:1. В последствие на второто техническо прекъсване разликата нарасна на 16:9 в тяхна полза. Селекционерът Иван Сеферинов опита промяна чрез различни смени, но и това не помогна, като туркините взеха гейма и доведоха мача до тайбрек.

В петата, решителна част драмата бе пълна, а емоциите достигнаха до връхната си точка. В крайна сметка нашите бяха безкомпромисни, устояха на огромното напрежение. Добриана Рабаджиева се превърна в герой като даде предимство с единична блокада, а след това сложи и финалния акорд в мача!

Реализатор за победата на България стана Добриана Рабаджиева с 19 точки. Елица Василева добави 17 точки за успеха.

Източник BGvolleyball.com