Камера на Живо от Центъра на Разлог

Ветеринар пробяга от Разлог до Благоевград в защита на Пирин

Пирин няма да дадем на Цеко, Нено и Юлен. Тези думи скандираше ветеринарят Стоян Мавродиев от Благоевград по време на ултрамаратона в защита на Пирин. Той пробяга 57 км за 7 часа от Разлог до Благоевград.

„Ще имам честта да нося знамето именно в Пирин и по целия път между Рила и Пирин. Наистина отказвам да повярвам, че безразличието към бъдещето на децата ни е взело мащабите на национална катастрофа и примиренчески даряваме родината си на мафията. Да спасим Пирин! Да си върнем България“, каза Мавродиев.

Каузата си заслужава, бягането е за Пирин против министерското решение за застрояване на 48 % от Националния парк. Това е Национален парк, той е на всички  и не може да се ползва за личните цели на някои хора. Законът е такъв, че ще позволи застрояване, защото има вратички, каза и Десислава Ангелова от София, която пое щафетата в Благоевград. Бегачите бяха посрещвнати с питка с мед в центъра на Благоевград и изпратени с аплодисменти от 10-ина техни привърженици.

Припомняме, че природозащитници от различни български градове вече пети ден тичат по маршрут от Свиленград до София на щафетен принцип, като форма на протест срещу министерското решение за ново разширение на ски зоната в Банско, което предвижда разрешаване на застрояването в 48% от територията на Национален парк Пирин. Във всяко от населените места бегачите събират послания към управляващите във връзка с решението им за застрояване на планината. Посланията се предават във всеки град, които ще бъдат прочетени утре на протест в София.
Повече от 50 души са бягали за Пирин до момента, до София се очаква поне 100 човека още да се включат, обясни и друг от бегачите, Владимир Милушев.

Източник AGENCIA.BG