Камера на Живо от Центъра на Разлог

Вижте как преписват зрелостниците

Вече за всичкщи е ясно, че направата на пищовите за матурите се е превърнала в бизнес. Това заяви и в ефира на „Здравей, България” представителят на дирекция „Организация, контрол и инспектиране” в МОН Лазар Додев. Умни джаджи, с помощта на които можеш да препишеш или да ти бъде подсказано на матурата, вървят между 60 и 200 лева. 69 лева например струва часовник, на който могат да бъдат качени над 1000 страници текст, пише „Стандарт“.

prepisvane

На самия часовник се качват файлове, които след това се визуализират на дисплея. Търговците в нета специално са посочили, че часовникът на нашия пазар ползва кирилица.
Друго устройство за подсказване наподобява кредитна карта, която приема сигнала отвън. Самата слушалка е подобна на тапичка и се поставя дълбоко в ухото. Цената е 200 лева, но в предизпитните дни върви на промоция от 160. Сто лева струва слушалка с презареждаема батерия.

Продават се и „незаглушими“ mp3 плеъри, които могат да се използват на места, където сигналът се заглушава. Някои от българските училища разполагат с подобна апаратура.

prepisvane2

220 лева пък струва микрослушалка, която няма нужда от мобилен телефон. Малка камера, която снима теста и го праща на външен човек може да струва до 200 лева. Всички джаджи се маскират като колани, копчета и всякакви други аксесоари от облеклото.

Източник standartnews.com