Камера на Живо от Центъра на Разлог

Внимание! Жертва ли сте на августовската тъга? Вижте как да се справите

Август е един от месеците, които влияят негативно на настроението ни според проучванията на психолози. През август е по-вероятно да се чувстваме унили и без желание за забавление.

Това се дължи на т.нар. августовска тъга. Това е термин в психологията, който експертът Стивън Ферандо сравнява с усещането в неделя вечер – човек си дава сметка, че почивката е приключила и предстои период на активна работа.

Втората половина на август ни прави по-склонни към тъга, защото по това време на годината повечето хора са се възползвали от дългата си лятна отпуска и им предстои връщане в реалността на обичайния делник.

Август бележи края на купоните, плажовете и летните коктейли и ни напомня, че трябва да се върнем към обичайните си задължения на работещ човек.

Мисълта за приключващата почивка не е приятна, а и в повечето случаи в края на август температурите започват да падат, което допълнително влошава настроението на хората, пише списание New York Magazine.Ако и вие сте сред жертвите на августовската тъга, психологът Стивън Ферандо препоръчва да не се затваряте вкъщи, а често да излизате с приятели и да бъдете активни. Спортувайте или отделете време за любимото си хоби, понеже това ще върне доброто ви настроение.

Хората са склонни да се влияят от смяната на сезоните и това се приема за нормално. Психологията е установила, че август и януари са годишните месеци, в които може да се чувстваме тъжни без обяснима причина.

Следпразничните периоди, когато цялата еуфория и свободно време останат зад гърба ни, влияе на настроението ни.

Източник ezine.bg