Камера на Живо от Центъра на Разлог

Водата и в Кресна поскъпва и става… 58 стотинки за кубик

Водата ще е по-скъпа и в община Кресна, която категорично отказа да е част от Асоциацията по ВиК с аргумента, че това ще доведе до шоково увеличение на цената й.

Местната структура на ПП ГЕРБ веднага атакува кмета на общината Николай Георгиев, който е от БСП, че е потъпкал свое предизборно обещание. Градоначалникът уверил хората, че водата няма да поскъпва, а сега това ще се случи, като завишението е с над 35%, съобщава dariknews.bg.

„Общинското ръководство на ГЕРБ е възмутено от обстоятелството, че не само беше обещано на гражданите, че такова увеличение няма да бъде допуснато, но и потенциалното вдигане на цените беше основен довод в популистката кампания срещу присъединяването на община Кресна във Водната асоциация в областта през 2016 г., с което на практика блокира създаването й. Така кметът Георгиев лиши от възможност всички останали общини в Благоевградска област да получават европейски инвестиции във водния сектор”, се казва в позиция на ГЕРБ-Кресна.

Защо ще плащаме сега повече за собствената си вода, само че без да сме получили финансиране за цялостна подмяна на водопреносната мрежа?, пита ръководството на ГЕРБ в града.

„А такова е крайно необходимо, тъй като водната мрежа в общината продължава да бъде в окаяно състояние – стара, често аварираща, и с много загуби на дебит по трасето. Общинското ръководство на ГЕРБ в Кресна многократно е критикувало местното ВиК дружество, че неоправдано „раздува“ разходите си като поддържа брой работници, който не отговаря на реалния обем работа в общината.Структурата на ГЕРБ в Кресна заявява категорично, че ръководството на общината  трябва да мисли за привличане на инвестиции, стимулиране на малкия и среден бизнес и усвояване на средства по оперативни програми, вместо да налага мерки като настоящото увеличение на цените на водата, за да може ВиК дружеството да покрива разходите си”, се чете в позицията на ГЕРБ.

Кметът Николай Георгиев контрира, че на практика цената на водата се вдига от 39 стотинки за кубик на 58 стотинки за кубик. Според него, за такава цена мечтаят останалите общини в областта. Увеличението се налага, тъй като общината сама трябва да осигури средства за подмяна на водопроводите, след като не получава никаква помощ от държавата. Парите от таксите ще се инвестират в ремонти във водопроводната мрежа, увери управникът.

От догодина цената на услугата ще поскъпне в цялата област и един кубик вече ще струва около 2 лева. Жителите на Разлог повече от месец протестират срещу това увеличение на водата, а в община Сатовча ще организират местен референдум за излизане от ВиК Асоциацията и за създаване на общинско водно дружество.

Източник: dariknews.bg