Камера на Живо от Центъра на Разлог

Военни почести за загиналите, преди 14 години, огнеборци на „Бетоловото“

Стотици родственици, близки и колеги ще почетат днес (21 юли) по обяд 14-годишнината от трагичната гибел на четирима офицери в Пирин планина. В местността „Бетоловото“ край Разлог хората ще се поклонят пред саможертвата на полк. Кирил Чамишки от РД ПБЗН-Благоевград, на подполковник инж. Милко Пейковски, на майор инж. Николай Радулов и на лейтенант Бойко Панайотов от българската армия.

Четиримата мъже намериха смъртта си при гасене на голям горски пожар на 24 юли 2003 година при изпълнение на служебния си дълг. Тогава военен хеликоптер „Ми-17“ се разби при третия заход над мястото на огнената стихия, която бе обхванала гората.

Тъй като годишнината се пада в понеделник, поклонението ще е в петък, три дни по-рано. Военният ритуал ще започне в 11,00 часа пред паметника на офицерите на лобното им място. Свещеник ще отслужи панихида, след което ще бъдат положени венци и цветя на паметния знак на загиналите. Паметта на четиримата офицери ще бъде почетена с военни почести от представители на ВВС и Авиобаза „Крумово“, както и от представители на противопожарната служба. Всички ще сведат глави и ще коленичат в едноминутно мълчание.
„Дори и след 14 години усещаме празнотата от липсата на нашите близки. Всички бяха прекрасни хора с високо чувство за дълг, добри приятели, отговорни съпрузи, бащи и синове. Винаги ще ги помним“, казват роднините на загиналите офицери.

Източник standartnews.com