Камера на Живо от Центъра на Разлог

Време е за истински протести! Хората се надигат срещу високите цени на горивата в много градове

Протест срещу високите цени на горивата се организира в Благоевград. Събитието ще се проведе на 4 ноември 2018 г./неделя/, от 11:00 часa на паркинга пред Югозападния университет “Неофит Рилски”. Гражданското недоволство е срещу завишените цени на горивата през последните месеци.

Цените на горивата у нас са на път да отбележат нов рекорд за последните няколко години. Само за месец най-масовият бензин А 95 поскъпна с 11 стотинки, а дизелът – с 13 стотинки.

Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо – от януари и бензинът, и дизелът са поскъпнали с над 30 стотинки.Протести срещу високите цени на горивата се подготвят и в редица други градове на страната.

На хората им писна да плащат във Велико Търново най-скъпите горива и излизат на протест. Възмутените шофьори от старата столица сформираха инициативен комитет и ще изразят възмущението си на митинг, който е насрочен в петък от 17 часа.

В Горна Оряховица, Габрово, Дряново и Севлиево, нафтата и бензина са между 20 И 30 стотинки по-евтини от тези, предлагани във Велико Търново. Фрапиращата разлика е даже при обектите на едни и същи вериги. Проверка показва, че де факто всички бензиностанции имат автономия за определяне на цени по региони и от управителите им зависи на колко продават.

Съглашателството на тези в старата столица е очевидно, категорични са водачи. Наша проверка показа, че например вчера литър дизел в Севлиево струваше 2,25-2,26 лв., докато в старата столица цената му надхвърля 2,55 лв. Митингуващите се надяват изразеното от тях недоволство да накара ръководствата на веригите да уеднаквят цените си и да контролират обектите си в старата столица заради картела.

Източник: blagoevgrad.eu