Камера на Живо от Центъра на Разлог

Всеки ученик с различен тест на матурата

klasnaИзпитните въпроси са 41. Те биха могли да бъдат така подредени в една изпитна зала, че да има толкова варианти за всеки един ученик, колкото са самите изпитвани в изпитната зала. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, по време на пресконференция, на която бяха изложени мерките, които министерството предприема за нормалното протичане на държавните зрелостни изпити.

„Реализирана е цялостна профилактика на видео-наблюдението в страната, което е абсолютно необходимо за използването му като мярка за сигурност. Направено е обединяване на видео-наблюдение в централно наблюдение в няколко места – регионалните инспекторати и сградата на министерството. В деня на двата зрелостни изпита, в 3 места ще бъде наблюдавана всяка една изпитна зала – училище, инспекторат и министерството”, посочи Стаматов. „Поставени са различни индикатори, които лесно могат да установят проблем, свързан или асоцииран с преписване”, допълни той.
От пресконференцията стана ясно, че по време на изпита всеки ученик ще стои на точно определено място в изпитната зала, което ще улесни видео-наблюдението. Зам.-министърът обясни, че преди началото на изпита всички мобилни телефона на учениците ще бъдат събрани, а съгласно принципа за равнопоставеност, тази мярка ще бъде наложена и спрямо квесторите, съобщава „Фокус”.

„Засекретяването ще се извърши предната вечер от комисия, която е в доста разширен състав – директор, учител, представител на родителите и представител на инспектората. На следващия ден Изпитната комисия ще разпечата изпитните зали, санитарните връзки и цялото училище”, обясни Стаматов.

Той поясни, че всички мерки са насочени върху онази малка група ученици, които имат предварителна нагласа и стремеж да преписват, а не върху всички ученици, които са се подготвяли за изпита. Зам.-министър Стаматов напомни, че е изпратено писмо до главния прокурор, в което е поискана подкрепа за проверка на всички сигнали, свързани с изтичане на информация за изпита.

Източник blagoevgrad.eu