Камера на Живо от Центъра на Разлог

Въвеждат електронни дневници в 50 училища в страната, едно от тях е в Бачево

В близо 50 училища в страната няма да си купуват бележници тази година. Причината е въвеждането от тази учебна година в официален формат на електронен дневник – мобилно приложение в телефоните на учителите и родителите.

Снимката е илюстративна

Родителите от цяла една година пробно имат в своите телефони същото приложение като в реално време получават пълна информация за оценки, отсъствия, домашна, бележка или забележка на ученика, отношение към различни проблеми, които съществуват в училище. Предвидено е за тези родители, които са встрани от дигиталния свят, в края на всеки месец да бъде предоставяна информация за отсъствията и оценките на тяхното дете.

Едно от училищата, в които от 2018/2019 учебна година вече ще има електронни дневници, е Основно училище „Св.Св. Кирил и Методи“ в село Бачево.

Почти навсякъде вече учениците имат възможност да ползват безплатно PDF формати на електронни учебници.

Голям проблем пред образованието е също, че сред кандидатите за учители има много, които са получили образователна степен, но „за съжаление има хора, на които образованието им е останало на едно много ниско ниво, но въпреки всичко са получили документа за висше“.Към днешна дата стартовата заплата на млад учител без никакъв трудов стаж е 720 лева, а от 1 януари ще бъде 960 лв. На един учител с 15-20 години трудов стаж е 1300 лв, споделя директорът на 119-о училище в София Диан Стаматов пред БНР.

Има тенденцията на връщане към системата от хора, които някога са завършили подходяща специалност, но 10-15 години са работили друго. Проблемът е, че те нямат необходимата добра мотивация, сподели той.