Камера на Живо от Центъра на Разлог

В Банско откриха паметник на алпиниста Николай Проев – Пройката

banskoproevНа 26 ноември на новоизградената ул. „Гоце Делчев“ в Банско бе открит паметник на Николай Проев – Пройката, един от най-големите алпинисти на България.

Преди 5 години, на 20 октомври 2011 година, връх Чако, намиращ се в масива Дамодар Химал на границата на Непал с Тибет (Китай), стана лобното място на големия български алпинист – Пройката.

На състоялата се церемония по откриване на паметника кметът на Банско Георги Икономов заяви, че: „Роденият в Банско катерач бе един от най-опитните ни професионалисти в алпинизма, сътрудник в НСА и не на последно място човек с голямо сърце. Той бе част от експедицията, качила нашия парализиран сънародник Иван Кожухаров на европейския първенец сред върховете Монблан. Пройката остави ярка следа в българската планинарска история. “

Паметникът бе открит по инициатива на негови колеги, приятели и съмишленици в чест на достойния живот на алпиниста. За да почете името му, на церемонията присъства и най-възрастният български алпинист и основател на Катедрата по алпинизъм в НСА – професор Георги Атанасов – Джижи.

По предложение на Николай Проев през 2000г. в Банско бе подновено провеждането на състезания по ски-алпинизъм в Пирин. След трагичния инцидент сполетял Проев, от 12-тото си издание спотното съревнование се организира от сдружение „Николай Проев – Пройката“създадено в негова памет.